• Nyelés műtét után

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Gége műtétem után hetedik hónapja még mindig nyelési problémával küzdök.A szilárd táplálékot gyakran félre nyelem ,sokat köhögök sok váladékkal kísérve.tudok beszélni folyadékot könnyen nyelem de csak hidegen.több mint féléve műtöttek és a táplálkozás nem megy40kg a testsúlyom.rákos daganatot távolítottak el .Várom biztató válaszát köszönöm. Bene István

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a gégerák témában

        A válaszadás nehéz, mert - a többi kérdezőhöz hasonlóan - nem írja meg, hogy milyen gégeműtétje volt. Tudniillik sokféle van, itt csak kettőt vázolok. 1./ Ha teljes gége-eltávolítás történt, akkor nem nagyon értem azt a dolgot, hogy "félrenyel", hiszen ilyenkor a légcső véglegesen ki van vezetve a nyak bőrére, és a garatból simán a nyelőcsőbe jut a kaja, tehát nem lehet "félrenyelni". 2./ Más a helyzet akkor, ha a gégének csak egy részét távolították el, pláne, ha a gégefedő (az "epiglottis") is eltávolításra került. Ez az "epiglottis" minden nyeléskor automatikusan lezárja felülről a gégét-légcsövet, hogy ne menjen bele a kaja. Ezt a műtétet (az u.n. hangszalag fölötti, azaz "szupraglottikus" gégeműtétet) gyanítom Önnél, mert azt írja, hogy beszél is - tehát a hangszalagok megmaradtak. Ilyenkor úgy kell elképzelni az anatómiai helyzetet, hogy egy vastagabb csőben (a nyelőcsőben folytatódó garatban) belül benne van egy most már fölső takaró-szelep célküli másik, egy vékonyabb cső (a légcső). Rajzolni itt nem tudok, pedig borzasztó egyszerű lenne, ezért egy példával élek: mondjuk egy 3 cm-es kerti slaugba belülre betennénk egy 1 cm-es csövet (zárószelep nélkül). A vastag csőbe beöntött kaja, különösen a folyadék könnyen bejut ebbe a vékonyabb csőbe is, azaz a maradék gégébe, és azon keresztül a légcsőbe. Ilyenkor mondjuk hogy félrenyeltünk, vagy "cigányútra" nyeltünk. Ez köhögést, öklendezést vált ki, mert a légcsőből a köhögés ki akarja pumpálni az idegen anyagot. Nem tudunk rendesen táplálkozni - de van egy előny is: megmaradt a gégénk, tehát beszélni tudunk, és nem kell egy nyakra kivarrt légcsővel élnünk még évtizedekig. Kétségtelenül nehéz a helyzete. A műtétet végző gégész biztosan tud tanácsokat adni, hogy hogyan kell az ilyen helyzettel élni, és speciális szakemberei is vannak, akik a gégével operált betegeket újra megtanítják nyelni, köhögni, beszélni, stb. Jobbulást, fel a fejjel!


        Kérdés: 2011. május 10., 17:48; Megválaszolva: 2011. május 16., 12:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: