• Véleménykérés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt dokror úr! Húgyhólyag daganatom volt 2010-04-10-én volt az első műtétem már azóta két alkalommal az eddigi utolsó 2011 - februárban első műtét után kaptam BCG-t 6-alkalommal. 3-havonta jártam tükrözésre és mindig volt, probléma hol buborék ,hol korekciós műtét. ,de a vizeletem mindig véres maradt az utolsó műtéttől május 8-ig panaszmentes voltam . sajnos ujból véres a vizeletem pici foszlányokat vizelek, fálydalmam nincs, hangulatom jó . május végén kell . ellenőrző tükrözésre mennem. mire számíthatok Tisztelettel. adamecz józsef. Diagnózis: NEOPLAZMA MALIGUMVESICAEURINARIACE C-67.9 CARCINOMATRANSITIOCELLULARE 8120.3 /// vÉLEMÉNY LEÍRÁSA: MINDKÉT ANYAGBAN GRADE III-AS UROTHELIARISSEJTES CARCINOMA VOLT MELY AZ I-ES ANYAGBANMICROINVASIO JELEITIS MUTATTA. HÓLYAGFALI IZOMROSTOKATA II-ES ANYAGBAN LÁTTUNK EZEK DAGANATMENTESNEK BIZONYULTAK. KELT: 2011-02-11-ÉN. A SZÖVETTAN.

        Dr. Merth Gábor válasza a daganat témában

        Tisztelt Adamecz Úr! Tudnia kell, hogy lényegében két féle-fajta húgyhólyagrákról beszélhetünk (persze ez így nem igaz, de az érthetőség kedvéért írom így). A felszínes illetve a mélyebb rétegeket is érintő. A felszínesre jellemző, hogy döntően a hólyag belső részét borító hámrétegre korlátozódik, azaz a mélyebb (pl. hólyag izomzat) rétegekbe nem terjed. Ezek a daganatok sajnos rendszeresen szeretnek kiújulni, elég „macerás” a természetük. A BCG illetve más kemoterápiás szereket két céllal adja az orvos, egyrészt a kiújulás megelőzésére, valamint, hogy valóban felszíni daganat maradjon a dolog. (Arról beszélhet a kezelőorvosával, látja-e értelmét más szerrel való kezelésnek, instillációnak, mint a BCG. Vannak egész hatásos, máshogy „működő” szerek. ) Nem lenne szerencsés, ha izominvazívvá válna a betegsége, ugyan is ekkor már egy teljesen más kezelési protokoll alá esik az ember, ami nem csak fizikálisan terheli meg a szervezetet, de az ember egész életmódját megváltoztatja, végérvényesen. Ezért szeretjük, ameddig csak lehet megőrizni a hólyagot, saját funkciójában. De sajnos fenn áll a lehetősége annak, hogy idővel a felszíni daganat a mélybe tör. Nem tudom mennyi ideig dohányzott (erre fogadni mernék ugyan is), de sajnos a grade III. megint csak az irányban mutat, hogy egy elég agresszív fajtával van dolgunk. Azt is meg kell említeni, hogy a sok tükrözés (pláne ha merev eszközzel dolgozik az orvos), a húgycsőben –egy idő után jelentkező, hegesedéssel járó- apró sérüléseket okozhat, ami idővel a vizelést magát nehezíti. Talán beszélje át orvosával, hogy megelőző csapásként milyen kezelések jöhetnek szóba, mik az előnyök, és mik a hátrányok. Egy nagyobb TUR műtét, majd rendszeres instilláció szokott segíteni. Ha nagyon jó fizikális állapotban van, szóba kerülhet e nagy műtét. A mikroinvázió a mélyebb rétegekben nem szerencsés (van-e valahol metasztázis?!), de a baj itt még megfogható egy komplett nagy műtéttel! Mindenképpen beszéljék át, ezek hosszú távú, gyakran negatív következményeit, mivel mit nyerhet-veszíthet. (Azért nem írok ezekről, mert meghaladná eme oldal kapacitását! ) Talán azt tudnám javasolni, beszéljen az orvosával, s ha kérdése maradt, tegye fel azokat akár itt is, külön-külön igyekszünk rendre megválaszolni azokat! Jobbulást kívánok! Tisztelettel, Dr. Merth Gábor


        Dr. Merth Gábor
        urológus

        Dr. Merth Gábor

        Kérdés: 2011. május 10., 14:36; Megválaszolva: 2011. május 17., 14:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: