• Hasnyálmirigy daganat műtét utáni étrend

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Apósomat hasnyálmirigy daganattal műtötték.Eltávolították a epéjét valamint a patkóbelét és a hasnyálmirigy fejrészét. Milyen étrendet és gyógyhatású készítményeket(pl.Avemár vagy más)javasol beiktatni?Műtét utáni állapot javítására milyen tápszereket lehet alkalmazni(Ensure...)?

        WEBBeteg szakértő válasza a hasnyálmirigyrák témában

        Kedves Hozzátartozó, a hasnyálmirigy daganat egy nagyon komoly betegség. Nagy műtét után van a beteg,azonban a szövettani lelet és a benne leírt rizikó tényezők nem állnak rendelkezésemre. Gondolom az Apósa sokat fogyott már a műtét előtt is,ha ilyen radikális nagy műtétre volt szükség. Bizonyára a legyengült általános állapot és a nagymértékű fogyás miatt érdeklődnek a táplálék kiegészítés lehetőségéről. Nem tudom milyen a beteg belső háztartása,biokémiai adatai,nem ismerem az onkológia kóros fehérjetermelés mértékét.Jó lenne tudni mennyi a CEA,CA19-9,albumín,máj és vesefunkciók értékeit is. Mindezeket nem ismerve az utókezelésről nem írhatok, valószínűleg kemoterápia /csak nagyon ritkán sugárkezelés/. A kemoterápiához pedig fel kell erősödni, ezt nagyon jól látják. Nagy műtét után az epe és hasnyálmirigy diéta elveit kell betartani. A vércukor szintjét is ellenőrizni kell. A hasnyálmirigy betegek gyakori panasza a hasmenés. Óvakodni kell azoktól az édes tápszerektől,amelyek hasmenést is okozhatnak. Az említett Ensure diabetetikusoknak is javasolt készítménye megpróbálható. Amennyiben májfunkciói megengednének szóba jön a Bére csepp,vagy az Avemar készítmény. Milyen a beteg szájíze? Gyakran maguk megmondják mit szeretnének és mitől iszonyodnak. A beteg kívánságait is figyelembe kell venni. A hasnyálmirigy enzimeket pótló készítményeket a háziorvos is felírhatja. A székletet formázhatja az egyszerű vény nélkül is kapható szén tabletta. Vannak-e a betegnek fájdalmai? Ha több,mint 10kg-ot fogyott, onkológus javasolhat Megace nevű készítményt,mely folyadék és az erőnlétét javítaná,étvágygerjesztőként is hat. Egyszerű fájdalomcsillapító a Contramal pl.,onkológus,háziorvos írhatja fel. Több lehetőség létezik, de elhagyható a dohányzás,amennyiben dohányzott és szóba jöhet jó vércukor szint mellett az aszú esszencia vagy nagyon kevés jó minőségű tokaji bor. A szeretet is gyógyít, de az utókezelés a szövettani lelettől függ, kérem mindezek ismeretében forduljon háziorvoshoz, onkológushoz.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. május 06., 18:25; Megválaszolva: 2011. május 09., 12:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: