• Sugárcystitis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tiszelt Doktor Úr! Többször műtöttek hólyagdaganattal, legutóbb, mivel a tumor már izmot érintett sugárkezelést írtak elő. 30 sugárkezelést kaptam tavaly nyáron. Két hete sugárcystitist állapítottak meg, a hólyagja teljesen be van gyulladva. Az orvosa azt mondta, hogy ezzel semmit sem lehet csinálni. Nagyon nagy fájdalmaim vannak deréktájon, a reumatológián izületi gyulladást is diagnosztizáltak. Mit gondol a deréktáji nagyon erős fájdalom oka lehet a sugárkezelés miatti hólyaggyulladás? Javasolt-e ilyen esetben a hólyag tájékára irányított meleg terápia (seragem lámpa)? Nem akarunk nagyobb bajt okozni vele, ezért szeretnénk ezt mindenképp megkérdezni. Lehet-e valamivel fájdalmat csökkenteni, vagy gyógyulást, javulást elérni? Tudna valamit írni a jövőbeni esélyekkel kapcsolatban? Mire számíthatunk? Előre is nagyon köszönöm a válaszát. Tisztelettel: M. József.

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a sugárkezelés témában

        Hólyagrák miatt többször történt műtét (gondolom TUR, mert ezt nem írja). A teljes dózisú sugárkezelés valóban okoz hólyaggyulladást - hiszen pont az a célja, hogy egy nagyon jelentős "radiogén" (tehát nem bakteriális) "gyulladás" után a szervezet kicserélje a sérült nyálkahártyát normál nyálkahártyára. Sugár-cystitis nem szokott egy évvel később jelentkezni. Megnézték cystoscóppal, hogy ez valóban sugártól származó hólyaggyulladás? Mi van a vizeletben? Nincs baktérium, genny? Nem szívesen javasolnék meleg-terápiát (Seragem) lámpát, ronthat a kismedencei fájdalmakon. Inkább MONURAL gyógyszert próbálnék meg - egy zacskó por a vízbe, vagy teába, és lényegesen javulnak a hólyagpanaszok. Sok-sok folyadékot igyon, napi 3-4 litert! A derék/gerincfájdalom miatt pedig Röntgen-felvétel, vagy CT javasolt mielőbb, hiszen a hólyagrák ritkán, de azért okozhat csontáttétet is. Jobbulást


        Kérdés: 2011. április 08., 08:56; Megválaszolva: 2011. április 12., 09:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: