• Nyugodjak bele?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt dr. úr-nő Kezdeném az elején 2007-ben rosszindulatúdaganatott fedeztek fel a balvesémben,amit a lépemmel,mellékvesével,együtt eltávolítottak,2009-ben áttétnek vélt nyirok csomokat(5 és 4cm-esekvoltak és többaprobb)távolítottak el a májkapubol,(nem volt áttét utolag kiderült)mütét elött a szövettan metasztázist igazolt.A kérdésem a jobb vesémben korábbi 2 cysta mellé jött most egy harmadik is 13mm átmérőjű. A jobb vese centralis echocomplexében apyleum régiójában enyhe fokú folyadékfelszaporodás látszik,elég sűrűn görcsöl a vesém,és fáj a hasam és a derekam sokszor alig bírok lábra állni.Sajnos a vizeletem is csíp,ujbol van hőemelkedésem,a gyogyszert amit ki irtak csak ,három négy napig használt(ciprofloxacin) lehetséges-e,hogy valami rossz indulatú dolog indul kialakulni,sajnos a másik is igy kezdődőtt.CT-re csak három honap mulva küldenek ilyen esetben miért nem lehet előbb?ui:világossejtes vserákomvolt""?mivel daganatos beteg vagyok(világos sejtes vese rák)többször ellenörizték a tumor markert amiben a 19- 9 folyton emelkedikmost212,2 né tartunk többször csináltak vastagbél tükrözést és gyomor tükrözést de nem találtak semmit akkor mitől emelkedik a tumormarker?kérem szíves válaszát előre is köszönöm Üdvözlöm elnézést ,hogy már megint zavarok de sajnos a tumormarkerem tovább emelkedett most 214,9,amióta írtam önnek elvégeztek ujból minden vízsgálatott ,gyomor és vastagbéltükrözést,eredmény nélkül.Tavaly decemberben voltam PET-Ct-én, nem találtak semmit ,most megint küldenek,érdemes elmenem?Vagy várjak amig majd csak kiderül mitöl emelkedik folyton a tumormarker?Milesz ha most sem mutat ki semmit a PET CT?Tisztelt Dr úr,nő sajnos be igazolódott a félelmem most sem mutatott ki a Pet ct semmit ,Onkologus azt mondta akor többet nem nézünk tumormárkert mert a pet ct nem mutatott semitén ugy tudom a 19-9 hasnyálmirigy rendeleneséget jelent és ha már képileg is ki mutatható már késő.Akkor most miben bízak? Ha azorvos azt mondja ne vegyünk róla tudomást mert ez csak egy labor.Kérem mondja meg nyugodjak bele? Vagy mit tegyek?Előre is köszönöm válaszát

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a daganat témában

        Bal vese világossejtes rákja volt, mely miatt műtét történt 2007-ben. Nem írja, hogy utókezelést kapott-e? (sugárkezelés, gyógyszer). A 2009-es műtétnél a májkapuból távolítottak el nyirokcsomókat, melyek kezdetben áttétnek látszottak, de a részletes feldolgozás során nem voltak azok, ha jól értem. Hál'Istennek. A rendszeres tumormarker mérések indokát nem nagyon értem, hiszen a világossejtes veseráknak nincsenek a vérben jellemző "markerei" (jelző anyagai). Tehát ilyenkor az ismételt marker-vizsgálatok kizárólag arra jók, hogy megijesszék a beteget - hiszen egyik sem (CEA, AFP, CA-153, CA-125, CA-199, béta-HCG, stb.) mutat semmiféle összefüggést a világossejtes veserákkal. Daganat-kutatásra ("szűrésre") pedig egyáltalán nem alkalmasak. Persze a betegek szokták erőltetni a méréseket - mi orvosok pedig vita helyett inkább megírjuk a labor-beutalót. 2010. decemberi PET/CT nem mutatott daganatot. Az újabb PET/CT sem mutatott daganatot - és ön emiatt el van keseredve, mert ezt írja: "sajnos beigazolódott a félelmem, mert most sem mutatott ki a PET/CT semmit". Ezek szerint azért drukkolt, hogy legyen daganat valahol. Én örülnék a negatív leletnek, és élném világomat. Ne izgassa magát annyira a veserákra EGYÁLTALÁN NEM JELLEMZŐ marker-kiugrás miatt! Maradjon még sokáig jó egészségben - aztán mindannyiunknál sajnos megint jönnek a bajok. Kézcsók


        Kérdés: 2011. április 05., 22:20; Megválaszolva: 2011. április 12., 09:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: