• Hasnyálmirigyrák?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt dr. Laki András! Gyors válaszát (04.03. 21:40) nagyon köszönöm. Jól látta tévedésem, a nyirokmirigyrák helyett hasnyálmirigyrákot akartam írni. A CT-t leletező orvosnak a lelet végén lévő orvosi véleménye erre vonatkozólag: A pancreas farki részénél lévő térfoglaló jellegű elváltozás miatt belgyógyász-onkológiai consilium javasolt. Megtörtént. Onkológus UH-vezérelt biopsziára utalta be a feleségem, amelyet a látási bizonytalanság miatt nem végeztek el, hanem CT-vezéreltet javasoltak. Ez a következő lépés. Mennyire kockázatos ez? Mennyi időn belül célszerű a műtétet elvégezni? Egy sebész szerint az eltérést mellékvese is okozhatja. Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Laki András válasza a hasnyálmirigyrák témában

        Tisztelt Uram ! Köszönöm a visszajelzését. A sebész kollega véleményével kapcsolatban megjegyzem, hogy ha a látott elváltozás kiindulása nem egyértelmű, akkor indokolt lehet a mintavétel műtét előtt. CT vezérelt biopsziát hasi kóros folyamatoknál akkor szoktak végezni, ha ultrahanggal nem jól látható az elváltozás, vagy a mintavételi tű útja nem ítélhető meg jól az ultrahang alatt. Maga a mintavételi eljárás hasonló, de mivel a CT képalkotása az ultrahanggal szemben nem valós idejű, a beavatkozás technikailag összetettebb, a célzás folyamata hosszabb ideig tarthat. A biopsziának ritkán fordulnak elő szövődményei, ezek között leginkább vérzés, fájdalom léphet fel, elvileg fertőzésveszély is fennállhat, vagy ha magasan van az elváltozás, légmell alakulhat ki. A hasnyálmirigyet érintő biopszia a mirigy gyulladását okozhatja. Ezek a szövődmények azonban egy műtéti mintavétel elvégzésének kockázatánál kisebbek, és abban az esetben, ha a kezelési, műtéti tervet meghatározza az előzetes szövettani lelet, akkor javasolt az elvégzése. A műtét sürgősségét illetően nem tudok más véleményt adni, ezt rábíznám az onkológusokra és a sebészekre.


        Kérdés: 2011. április 04., 20:02; Megválaszolva: 2011. április 05., 22:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: