• Nyirokmirigyrák? Sürgős választ kérek

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A feleségem laborvizsgálatában vér volt, a kismedencei CT-jén állt: A pancreas farki részénél 4 cm nagyságú, szabálytalan alakú, a kontrasztanyagot finoman inhomogénen halmozó szabálytalan alakú terime figyelhető meg, mely szorosan hozzáfekszik a lép vectralis kontúrjához és a bal mellékvese lateralis szárához, a pancreastól nem választható el. A lép egyértelműen megnagyobbodott, hilusi átmérője 67 mm, homogén szerkezetű. Egyéb leletadatok normálisak. Belgyógyász szerint rák, melyet 2 héten belül operálni kell. Mi a véleménye és mi várható?

        Dr. Laki András válasza a CT eredmény témában

        Tisztelt Kérdező! A pancreas – azaz hasnyálmirigy – farki részénél leírt elváltozás a jelek alapján valószínűleg daganatos jellegű. A leletben leírtak közül elsősorban a kontrasztanyag halmozás utal erre. Fontos volna ismerni a radiológus kolléga véleményét is, ha a látottakat a lelet végén összefoglalta, erről Ön nem írt a kérdésben. Magam a kérdés címében említett nyirokmirigy-rákra (lymphomára) kevésbé gondolnék az elhelyezkedés alapján, a leírás elsősorban a hasnyálmirigy daganatára utal, ami sajnos sokszor rosszindulatú. A leírtak alapján a műtét indokoltnak látszik. Elképzelhető, hogy műtét előtt hasfalon át biopsziát végeznek az elváltozás szövettani tisztázására, ami a kezelés módját befolyásolhatja. A lép megnagyobbodása nem feltétlenül függ össze a másik elváltozással, annak sokféle oka lehet, de nem kizárható a kapcsolat közöttük. A "laborvizsgálatban" (vizeletben?) lévő vér valószínűleg független az előbbiektől.


        Kérdés: 2011. március 31., 09:51; Megválaszolva: 2011. április 03., 21:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: