• Sugár vagy gyógyszer

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Ur! Edesapamat (most 77 eves) ezelott ezelott 3 evvel 2008(marciusban)a kolozsvari urologian megvizsgaltak ,mert 14,7 volt a PSA, es biopsziat vettek a prosztatabol.Az eredmeny :adenocarcinom prosztata ,T3N0M0,scor Gleason6(3+3).Ezt kovetoen a krioterapia mellett dontottunk (a Doktor Ur javaslatara is),amire juniusban sor kerult.A PSA igy alakult:oktoberben 0,7,novemberben2,decemberben2,3 ,marcius 2009 -ben 3,7,juniusban 4,2.Julistol felirtak a Casodex gyogyszert ,naponta egyet,amit 3 honapig szedett,julis,augusztus ,szeptember es aminek a vegen ismet 1,6 lett a psa, de a gyogyszertol rosszul volt.Ekkor elment az onkologiara (2009 oktobertol)ahol szcintigrafiat,computer tomografiat vegeztek mind negativ eredmennyeles ezek utan felirtak 2010januarjatol ,a dipherelin 11,25 mg-os injekciot,amit 3 havonta kapott ,osszesen negyet,oktoberben volt az utolso.Ez ido alatt a PSA ismet csokkent 0,253 majd 0,14,majd 0,131,majd 0,093 (januar 2011) es marcius elsejen 0,28. A doktor Ur a kovetkezot ajanlotta: mivel az injekciot talan nem lehet a vegtelensegig adni,illetve lehet egy ido utan nem hat,majustol sugarterapiaval is lehetne kezelni ,de persze ennek is meg vannak a hatranyai.Most tanacstalanok vagyunk gyogyszer vagy sugar.A Dokto Ur mit javasolna? Elore is koszonom a valaszt,tisztelettel

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a daganat témában

        Egyértelmű a válaszom a 77 éves férfibeteg prosztatrákjával kapcsolatban: Mindkét kezelést csinálni kell: tehát a gyógyszert is, meg a sugarat is. Tudniillik a gyógyszer egy kissé megkisebbíti a prosztatadaganatot. A sugárkezelést így nem kell akkora területre ("mezőre") adnitehát kisebb térfogatra koncentrálva lehet kiszolgáltatani a sugárkezelést. Magyarul: kevesebb lesz a sugárkezelés elkerülhetetlen mellékhatása. Tudniillik azért a prosztata fölött-előtt ott van a húgyhólyag, közvetlenül mögötte pedig ott van a végbél elülső fala. Ezek bizony "megpörkölődnek" egy kicsit a sugárkezelés során elkerülhetetlenül. Ha kisebb területet bombáznak, kevesebb lesz ez a mellékhatás - de lesz, arra számítani kell. Arról nem beszélve, hogy a rákot minden lehetséges erővel támadni kell, mert a rák alattomos, rosszindulatú, hátba támadja az embert. Tehát menjen a Dipherelin máris, és előkészülni a sugárkezelésre!


        Kérdés: 2011. március 10., 09:32; Megválaszolva: 2011. március 31., 11:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: