• Húgyhólyag daganat eltávolítás után

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        TISZTELT WEBDOKTOR! Édesapám két hete esett át hugyhólyag daganat eltávolításán. 163cm magas és 80 kg, A műtét előtt és utána is jó fizikai állapotban van és viszonylag aktív életet él, testsúlyváltozás nem volt. Műtét ütáni lelete: Makr.leír.: 3/4 ml összmennyiségű gombostűfejnyi-féllencsényi-lencsényi darabokból álló bolyhos barnásszürkén pontozott szürkésfehér kaparékszerű szövetminta. Szövetileg: Carcinoma transitiocellulare partim papillare grade: 2- grade: 3 mucosane urocystae felszines törmelékes részei láthatók. Jelen anyagban izomzat infiltráció nem azonosítható. BNO: C6790 Hugyhólyag rosszindulatú daganata, k.m.n. Szóbakerült az elkövetkezendőkben a sugárkezelés. Kérem értelmezze számunkra ezt a leletet! Mit jelent ez, grade: 2- grade: 3 , és milyenek a gyógyulás esélyei? Köszönjük! Az aggódó Család

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a daganat témában

        A húgyhólyagban "transitiocelluláris", azaz átmeneti sejtes rák keletkezik. Gondolom, hogy a húgycsövön keresztül végzett kimetszésen ("transzurethrális resectión", azaz TUR-on) esett át a Papa - bár a műtét milyenségét nem írta le. Hál'Istennek a hólyagfal izomzatát nem szűrte be, ez az egyik legfontosabb kedvező jel. A Grade 2-3 az fokozatot jelent. Azt sorolják fokozatokba, hogy a mikroszkóp alatt egy látótérben hány osztódó, szaporodó sejt van: Grade 1-nél alig van szaporodó, osztódó sejt, Garde 3.-nál pedig sok látszik, ebből következik, hogy a Grade 1 a jobb, a Grade 2 a közepes, a Grade 3 a rosszabb. Nem írja sajnos a kismedence CT eredményt sem - pedig biztosan készítettek CT-t. Ha nincs a hólyag melletti területeken nyirokcsomó-megnagyobbodás, és a hólyagfal is ép, az akkor jó jel. A hólyag ismételt gyógyszeres átmosása ("instillációja") jöhet szóba ilyenkor, és a kismedence sugárkezelése is kifejezetten gátolhatja a hólyagdaganat újbóli megjelenését, kiújulását. Ritkán ad távoli szervekbe áttétet, reméljük itt sem lesz. Jobbulást az Édesapjának!


        Kérdés: 2011. február 27., 13:41; Megválaszolva: 2011. március 07., 08:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: