• Gamma sugárkezelés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr.Úr/Nő! Édesapámnál gyomor majd béldaganat műtét után májdaganatot,legutolsó ct.tüdőnél mutatott ki daganatot. Kérdésem:gamma sugárkezelés alkalmazható-e ilyen daganatoknál? Tisztelettel:Nagy Éva

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a daganat témában

        Édesapjánál gyomor, vastagbél daganatok voltak. Feltételezem, hogy a májban és a tüdőben lévő gócok az eredeti daganatból (daganatokból) elszóródott áttétek. Áttétes betegségből pedig meggyógyulni nem lehet, azaz "gyógyíthatatlan", hiszen más helyeken is lehet a szervezetben, csak még nem látni. Kezelni persze lehet, elsősorban kemoterápiával. Gamma-sugárzás szétszóródott esetben aligha jön szóba, az egész testet nem lehet sugárkezelni, mert az Hiroshima. Gamma-sugárzást (a kobalt-ágyú Kobalt 60-as izotópjából jövő sugárzást) ma már ritkán használnak, ma már leggyakrabban elektrongyorsítóból származó "fékezési Röntgen-sugárzást" használunk LOKALIZÁLT (nem szsétszóródott) betegségek kezelésére.


        Kérdés: 2011. február 13., 13:48; Megválaszolva: 2011. március 01., 10:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: