• Műtét után kemoterápia előtt

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Édesapámat 3 héttel ezelőtt vastagbélrákkal műtötték. Szövettani lelete a következő: Adenoma villosum talaján kialakult, mérsékelten differenciált (Grade II.) adenocarcinoma partin gelatinosum sigmae. Metastasis carcinomatosa Lymphonodorum regionalium (4/9) Tumormentes resectios végek. Artherosclerosis arteriarum perietis sigmae. Pathológiai stádium pT3N2. Kódolt diagnózis: Metastasis lymphoglandularis retroperitoneals, carcinoma metastaticum. Szeretném tudni mire számíthatunk. Mennyire előrehaladott a betegésge. Válaszát köszönve, üdvözlettel:

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a vastagbélrák témában

        A T3 az a tumor nagyságát, illetve mélységét jelzi. Jó nagy volt. Az N2 azt jelenti, hogy többszörös daganat-áttétes nyirokcsomók voltak a kivett bélfodorban. A 9 eltávolított bélfodor nyirokcsomóból 4-ben áttét volt a leírás szerint ("4/9"). Érdekelt volna, a Dukes, illetőleg Astler-Coller szerinti csoportosítás, aminek ott kell lennie valahol a leleten. Grade-nek is kell lenni valahol. Ez fokozatot, grádust jelent (például Grade I, Grade II, vagy Grade III - a kedvezőbbtől a rosszabb felé haladva) Sajnos nem írja a beteg erőállapotát, és életkorát sem - bírni fogja a kemoterápiát?. A hiányos leírás birtokában nagyon nehéz prognózist mondani, mindenesetre a T3 daganat-méret és a 4 szövettanilag is kimutatott regionális pozitív nyirokcsomó nem jó jel. Nem jó a hashártya mögötti nyirokcsomókról szóló leírás sem - bár nem tudom, hogy ezt CT-vel, vagy mivel igazolták? Utókezelésként mindenképpen kemoterápia szükséges, ha a beteg életkora, egyéb leletei (vérkép, stb.) ezt megengedik. A műtét és egy megfelelően erőteljes utókezelés ellenére is a T3N2 (előreheladott) vastagbélrák prognózisa nem jó. Ha részletesebb adatok hiányában III/B stádiumnak fogjuk fel a Papa daganatát, akkor a túlélés legjobb esetben is csak 40% körül lehet. Tehát nem bíztatom nagyon.


        Kérdés: 2011. február 02., 11:22; Megválaszolva: 2011. február 08., 21:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: