• Prosztatarák, prosztata eltávolítása?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Édesapámnál Turp rad történt 2009.-ben szövettan: hyperlasia adanomataosa prostatae, PSA 2009.: 7,920 ng/ml turp előtt. PSA 2010.06.03. 4,920 ng/ml s 2010.09.29 PSA 5,300 ng/ml, SZPSA 0,664 ng/ml. Ezért 2011. 11.12. TRUS biopszia történt szövettanTRUS biopsia: lokalizáció: prostata, anyag bioptataum 8 db I. daganatmentes, II-VIII. prostata állományt infiltráló daganatszövet. adenocc prost, Gleason score 5. Diagn.: adenocarcinoma prostatae Gleason III, Gleason score V. MR, Csontizotóp vizsgálat áttétre nem utal. Kezelőorvosa a Turp rad. miatt nem vállalja prostata radikális eltávolítását, kemoterápiát javasol. Kérdésem a köv: laparoscopiás rad. prost. eltávolítás elvégezhető-e az esetében ha igen, hol? Debrecen, Budapest? Köszönettel, és tisztelettel

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a prosztatarák témában

        Igazából nem nagyon értem a kérdést, hiszen sok lényeget nem ír le. Mi van a kismedence CT-n, vagy MR-en? A csontokban ezek szerint nincs gáz. El lehet műtétileg távolítani a prosztatát? Valóban kemoterápiát javasolnak, nem inkább hormon-terápiát? (Kemoterápiát hormon-érzéketlen daganatokban kellene adni). Lokalizált (áttét nélküli, vagy helyi terjedés nélküli) prosztata-rákban műtét, vagy sugárkezelés között szoktunk választani. Egyébként a hormon-kezelés azonnali elindítását javaslom TAB (total androgén blokád) formában.


        Kérdés: 2011. január 23., 18:25; Megválaszolva: 2011. január 27., 12:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: