• Máj- és tüdőáttét

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! 84 éves férfi rokonomat vastagbéldaganattal operáltak kb 1 éve. 2 hónappal ezelőtt a CT és a röntgen vizsgálat egy-egy foltot mutatott a tüdején és a máján. Az onkológus annyit mondott, hogy "akár áttét is lehet" és kemoterápiát rendelt el. Az első kemoterápia-alkalom rettenetesen megviselte a szervezetét, bélelzáródása lett, amivel azonnal műteni kellett, nagyon rossz állapotba került. Azóta újra erőre kapott, látszólag jól van éspanaszmentes, ám a további kemoterápiát visszautasította. Kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy van-e arra esély, hogy egy kemo kezelte az áttétet, van-e esély arra, hogy nem is áttétek a foltok, illetve ha azok, akkor milyen következő tünetekre számíthatunk? Mi a lefolyása az említett áttéteknek, illetve megbecsülehtő-e mennyi ideig élhet még? Válaszukat nagyon köszönöm!

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a Májáttét, tüdőáttét témában

        Sok kérdést tett fel. Van-e esély, hogy a "foltok" nem is áttétek? Találgatni lehet, de azért az nem lenne korrekt. Ha nem voltak ott ezek a foltok mondjuk tavaly, akkor bizony ezek áttétek. Mi a lefolyása az áttéteknek? Áttétes betegségből nem lehet meggyógyulni. Megbecsülhető-e, hogy mennyi ideig fog élni? Nem tudom. Talán az orvosa (aki látja is a beteget, meg a tüneteket) jobban tud jósolni - bár az orvoslás és a jóslás nem azonos szakma. Tapasztalatból egy ÁTLAGOT lehet mondani, ami egyáltalán nem biztos, hogy arra az EGY bizonyos emberre vonatkozik. 84 éves korban vastagbélrákos, valószínűleg áttétes betegséget maximum 6-12 hónappal lehet túlélni. A 84 éves életkor egyébként túl van a férfiak Magyarországon ma várható átlagos életkorának. U.i.: egyetértek a beteggel, én sem vállalnám a további kemoterápiát.


        Kérdés: 2011. január 18., 13:37; Megválaszolva: 2011. január 20., 11:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: