• Ha nincs remény, akkor érdemes szenvedni?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Úr! Apósom gyógyíthatatlna vastagbélrákos beteg többszörös májáttéttel. 3 hónapja azt mondták neki, hogy csak hónapjai vannak hátra. Látom egyre rosszabbul van. 166cm és már csak 60kg. Most voltunk az onkológusnál, aki azt mondta, ha besárgul 2 héten belül a beteg, akkor ki kell vezetni az epecsatornát. Holott azt mondta, semmilyen műtétet nem lehet végezni rajta, mert nagyon le van gyengülve. A vastagbele is ki van vezetve, illetve csak félig, mert alul is jön neki. Nem tudom, hogy ez hogy lehetséges, de ez most nem is lényeges. Félek attól, hogy, ha megint műtik, akkor már többet fel sem kel. Az utóbbi laboreredményei, amik nagyon eltérnek a megengedettől: Bilirubin össz.: 29,3, Bilirubin direkt: 10,3, GGT: 434, LDH 3680 (ez 1,5 hónappal korábban 2700 volt), Alkalikus foszfát: 884. Egyébként sygma-végbél daganattal indult a betegség, a máj az teljesen áttétes. A tüdőn és a hasnyálmirigyen is vannak áttétek. Sajnos az onkológust nem lehet kérdezni, állandóan kiabál, veszekszik a betegekkel, mintha nem lenne elég bajuk. Ön szerint van értelme ennek az epecsatorna kivezetésnek? Ha nem vezetik ki, akkor mi törénhet? Várom segítő válaszát! Köszönettel!!!

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a vastagbélrák témában

        77 éves após vastagbélrákkal, májáttétekkel. A gyógyíthatatlan betegség, az "gyógyíthatatlan". De néha "kezelni" kell, hiszen, ha teljes epeút-elzáródása lesz, és sötétsárgára besárgul, akkor napokon belül, de maximum egy-két héten belül meghal "májkómában". Azaz először butaságokat beszél, majd elveszti szép lassan az eszméletét, minden szerve szép lassan tönkremegy és leáll a veséje, agya, mindene. Ezért szoktak - de nem kötelező (a család és a beteg dönthet úgy, hogy nem engedi) - valahol elfolyást engedni az epének: vagy a belek felé egy összeköttetéssel, vagy a hasfalon keresztül a külvilág felé. Ez nem gyógyítja meg, félreértés ne essék! Esetleg egy pár héttel tovább él. De nem a műtéttől lenne rosszabbul, hanem a gyógyíthatatlan rákjától. Nem minden betegséget az orvosok csinálnak, van olyan is, ami magától jön, higgye el!. Labor-leletei elkeserítőek. Ha májáttétek, tüdőáttétek is fennállnak, akkor nem sok van hátra szegénynek. Reménytelen. Ápolni, babusgatni, bíztatni, hazudozni: Ez majd jobb lesz, majd talán ünnep után javulsz, stb. nincs más. Az onkológus egyéniségéről meg hadd ne mondjak véleményt.


        Kérdés: 2010. december 08., 06:05; Megválaszolva: 2010. december 17., 10:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: