• Vastagbéldaganat, májáttéttel

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Édesapám ügyében szeretnék segítséget kérni. 11 éve műtötték vastagbél daganattal, mely jóindulatú volt, onkológiai utókezelést nem javasoltak. Kb. egy éve újabb panaszok jelentkeztek, s mára kiderült számunkra, hogy a műtét helyén, újra ki újult a daganat, mely rosszindulatú és májáttét is jelentkezett. Ct. vel alátámasztották a diagnózist. A műtétet nem javasolják, mert a máj met. alma nagyságú és középen helyezkedik el. A daganat nyomja a bal vesét, mely nem működik. Onkológiára irányítottak bennünket, de az infúziós kemoterápiát a tumor markerek megvizsgálása után, a rossz értékek miatt nem javasolják. Most azt számolják ki, hogy gyógyszeresen kezelhető lenne e a tumor. Kérdésem az lenne, hogy az infúziós kezelést nem kaphatja, akkor milyen lehetőségek vannak még a daganat kezelésére? Kihez fordulhatunk? Amennyiben lehetősége van a tablettás kezelésre, az van e olyan jó, ill. hatásos, vagy csak pszichésen gyógyít ? Az Édesapám jó fizikai állapotnak örvend, korához képest fiatalos. Vannak e esetleg természetgyógyászati lehetőségek, ami az Ő esetében számításba jöhet? Köszönöm válaszát

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a daganat témában

        Édesapja vastagbéldaganatának szövettanát, pontos kiterjedését nem írja le, mindössze annyit, hogy a májban van egy alma nagyságú áttétje is. (pl. egyáltalán megoperálták-e a béldaganatot, a szövettanban hogy állt bélfal infiltrációja, a környéki nyirokcsomók, a K-RAS kérdés a szövettanban, stb.). A vérkép részleteit sem közli. Széklete biztosítva van-e? A bal vese a vastagbéltumor miatt nem működik, vagy más oka van? Igen nehéz így véleményt mondani, de midenképpen a gyógyszeres kezelést helyezném előtérbe.Igen jó, legalább 50% körüli tumor-megkisebbedsé esetén lehetne májsebész specialistával konzultálni a májáttét ügyében. Az intravénás és szájon át szedhető gyógyszerek között nem az a különbség, hogy valóban hatnak-e, vagy "csak" pszihésen hatnak. Oldódási, felszívódási, anyagcsere, tárolási, kiürülési, mellékhatásbeli, stb. molekuláris különbségek vannak - szóval ezen ne törje a fejét. Nem vagyok a természetgyógyászat ellen - hiszen a legtöbb hatóanyag a természetből jön, vagy annak egy változata -, de az általam ismeretlen kiterjedésű, szövettanú, májáttétet adó vastagbélrák esetén az u.n. "természetgyógyászati" készítmények a daganatra közvetlenül teljesen hatástalanok. A beteg - és a család - pszihéjét valóban megnyugtathatja egy kicsit ez a típusú "kezelés", mondván: "Az orvosok tehetetlenek, de mi mindent megtettünk". De ettől a BETEG nem lesz jobban, csak a család nyomasztó tehetetlenség-érzése csillapodik egy kissé. Szóval: colorectális daganatok kezelésében járatos onkológus szakember(ek) konzíliuma döntsön az adott beteg pontos adatainak ismeretében a beteg számára legtöbb eredménnyel kecsegtető - ugyanakkor legkíméletesebb - kezelésről.


        Kérdés: 2010. november 10., 11:26; Megválaszolva: 2010. november 23., 13:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: