• Melldaganat után csontáttét, mire számíthatunk?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A családban van egy daganatos beteg. 1,5 éve levették a mellét, és a műtét után nem sokkal kiderült, hogy csontáttétje van. Mostanra olyannyira legyengült, hogy nem képes magát egyedül ellátni sem. Nagyon sokat fogyott. Eddig 1-1,5 havonta kapott vért. Viszont legutóbb fele ennyi idő sem telt el a két véradás között. Mostanra olyan fájdalmai vannak, hogy elég erős fentanylos tapasszal és fájdalomcsillapító cseppekkel próbáljuk csillapítani, de nem sikerül maradéktalanul. Nagyon keveset eszik, és már a családdal sem nagyon beszélget. Az lenne a kérdésem, hogy mire számíthatunk? Fel lehetne valamivel erősíteni?

        WEBBeteg szakértő válasza a csontáttét témában

        "Fiatal" kérdező, családjában emlőrák csontáttétekkel. Remélem a csontáttétes betegnek csontáttétre való gyógyszert (Bondronát, Bonefos, Zometa, stb.) is adnak a fentanyl tapasz mellett. Mire számíthat? Sajnos a legrosszabbra. Szétszóródott csontáttétekből nem lehet meggyógyulni. Pontosabb jóslásra Rtg, labor, izotóp, stb. leletek hiányában nem vállalkozhatok. Az erősítés ("roborálás") bizonyos etikai kérdéseket is felvet, pl.: hosszabbítsuk meg a beteg kilátástalan szenvedéseit? De szakmai kérdések is felmerülnek: a "roboráló" (erősítő) beavatkozás csak az ép szöveteket erősíti, vagy erőt ad a ráksejteknek is? Nem kellene ezt a kérdést a szakorvosokra bízni?


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2010. október 21., 12:43; Megválaszolva: 2010. október 24., 21:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: