• Érdeklődés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Webbeteg. Érdeklődni szeretnék,hogy vastag illetve végbél daganat milyen idős kortól fordulhat elő? Vagy nincs korhoz kötve? köszönöm válaszukat.

        Dr. Molnár Anna válasza a vastagbélrák témában

        Kedves Kérdező! Kérdését úgy értelmezem, hogy a vastag ill. végbél „daganatról”, mint a köztudatban elterjedt rosszindulatú betegségről érdeklődik. Az ún. vastag ill végbélrák (colorectalis carcinoma) kialakulásának számos kockázati tényezője van. • Az egyik, az Ön által is említett „életkor”. Valóban, ezen rákmegbetegedés előfordulási gyakorisága meredeken emelkedik 40 éves kor után, a betegek 90%-a az 50 éves kort betöltötte. • Ezen kívül megfigyelhető genetikai tényezők szerepe, a vastagbélrákos betegek 20%-ának a családjában már előfordult colorectalis carcinoma vagy vastagbél polyp (bél üregében lévő nyálkahártya kitüremkedések). – ezeknek az embereknek különösen fontos szűrővizsgálatokon megjelenni!!! • Az ún. gyulladásos bélbetegségek (Crohn betegség, colitis ulcerosa?" >Colitis ulcerosa) fellépte után 7-10 évvel elkezd emelkedni a vastag és végbélrák kockázata. • Kialakulását elősegíti a zsírban és vörös húsokban gazdag táplálkozás. • Ezeken kívül elmondható, hogy fekete bőrűekben gyakrabban fordul elő, a fehér lakossághoz képest. Kedves Érdeklődő, remélem sikerült rávilágítanom arra, hogy az életkor szerepe nagyon fontos, de nem kizárólagos! Ha több kockázati tényező együttesen van jelen, korábbi életkorban találkozhatunk ezzel a rákbetegséggel. (És természetesen a betegségek nem mindig követik a tankönyvet!) Amit fontos szem előtt tartani, hogy bármilyen „furcsa” gyomor-bélrendszeri panasz (székelési szokás megváltozása, véres székürítés (alvadt vér is), fogyás, kifejezett vérszegénység) esetén érdemes orvoshoz fordulni!


        Dr. Molnár Anna
        gyermekgyógyász

        Dr. Molnár Anna

        Kérdés: 2010. június 28., 16:49; Megválaszolva: 2010. augusztus 19., 11:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: