• Prosztatarák

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Professzor Úr!

         

        Édesapám (68 éves) március eleje óta tudja, hogy prosztatarákos, de nem tudni, mióta. Ugyanis már két éve rendszeresen, félévenként járt szűrésre (panaszmentesen maga ment el rutinszűrésre),és gyulladásfélére gyanakodva hol írtak neki gyógyszert, hol nem. Előfordult, hogy megkérdezték őt, akar-e gyógyszert, de vérvizsgálat egy urológusnak sem jutott eszébe.

        Ismerve pl.a németországi helyzetet, ez utólag meglepőnek tűnik. Majd a 17-es PSA szint után biopsziát végeztek és a szükséges áttétvizsgálatokat.

        Úgy tűnik, műthető, de a műtéti időpontot abszurdnak tartom.

        Lett volna időpont május 10-ére, de az orvos azzal érvelt a máj. 25-e mellett, hogy apának saját vérét kell visszapótolni (ez heti fél liter többszöri vétellel), ill., hogy a biopszia után két hónapnak el kell telnie.

        Utólag kiderült, hogy gyermekkori májgyulladás következtében a vére  mégsem használható, így a gyanúm - hogy egyszerűen spórolni akartak a vérkészlettel ily módon - beigazolódott. Hiszen lesz vér, persze, majd megoldja a kórház, de mi abban a tudatban éltünk, hogy csak a saját vére jó. Ezek -és a lelkiismeretlen előzetes vizsgálatok alapján - már abban sem hiszek, hogy biopszia után valóban  várni kell két hónapot még akkor is, ha ez általában lassúbb lefolyású betegség.

        Kérem, segítsen tisztán látni!

         

        Köszönettel: Lili

        WEBBeteg szakértő válasza a Prosztatarák témában

        Kedves Kérdező!

         

        A Papája ugyanannyi idős, mint én, tehát pláne megértem.

        A május 25.-i műtéti időpont három hét múlva van, tökéletes. Nem akút életveszély, de azért mielőbb meg kellene operálni - mondjuk egy-két hónapon belül.

        Kezelni máris el lehetne kezdeni férfi-hormon ellenes gyógyszerekkel (prosztata-rák elleni gyógyszerekkel), össze is menne kicsit a prosztata a műtét idejére. Talán már kapja is, és ennek hatására vár az urológus? 

        A húgycsövön keresztül végzik majd a műtétet ("transurethrális rezekció"-t terveznek = TUR-t terveznek?), vagy alhasi metszésből tárják fel a hólyagon keresztül a prosztatát? Nem mindegy - különösen az esetleges vérzések, vértranszfúziók miatt sem.

        Egyszerűen nem értem azt a "szűrésnek" nevezett valamit, hogy egy 68 éves férfitől nem vettek PSA vizsgálatra vért. Minden férfinél veszünk. Nem kell ahhoz Németországba menni.

        Őszintén szólva a saját vér transzfúziókat sem nagyon értem. Vallási okokból nem fogadja el más vérét?

        Jobbulást az Édesapjának, nem kellemes a dolog, de szinte minden idősödő férfire ez a sors vár.


        Kérdés: 2010-05-06 12:07:29; Megválaszolva: 2010. május 06., 12:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: