• COPD?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Ur/Doktornő Tanácsát a következőkben leírtara szeretném kérni a férjemmel kapcsolatban. Epikrizis: jobb felső lebenyi,radiomorfológiailag malignusnak imponálo képletmiatt utalták bekivizsgálásra. Távolabbi anamnézisében aethyl.chr alkohol dependencia,org.psychosyndroma,cerebrovasv.történések multiplex cerebralis infarktus és ezek maradvány tünetei szerepelnek. A felvételkor készült spirometriás vizsgálat sulyos ventilációs zavarral járó COPD-t támaszt alá. Bronchoscopos vizsgálattal a malignusnak feltételezett elváltozásából minta vétel nem lehetséges,UH szerint csapolható pleuralis fluiduma nincs. Az invazivabb vizsgálatoktól terápiás konzekvenciák hiányában eltekintünk.A bronchoscopos vizsgálatsorán a jobb hangszalag szövetszaporulatát találtuk,melynek hátterében gégész konziliáriusunk szerint neoplazma alapos gyanúja felmerül. Szövettani vizsgálátatát és esetleges ellátását a Péterfy S.u. Kh. Gégészeti O.előzetes előjegyzést követően felajánlották/ Dr. Takács Árpád Főo. Úr./ Th. jav:2x500 ug Seretide discus,1c Spiriva/tioptropium bromid/ 1x5 mg Amlodipin,1x10 mg Enalapril,1x50mg betelok-Zok,2x1 Tegretol CR 200,2x1 tbl. Chinotal/pentoxifyline/,1 tbl.Sertralin. Azóta az történt,hogy volt a hangszalagján lévő szövtből vettek mintát. A kérdésem az lenne hogy a Ct vizgálat mennyi egy értelmű,miért nem küldik kezelésekre és mik a kilátások,vagy mit leteh tenni,hova lehet fordulni további lehetőségekért. Köszönöm.Marika

        WEBBeteg szakértő válasza a tüdőrák témában

        Kedves Marika!

        Két betegségről ír:
        1./ Röntgenképen a tüdőben a jobb felső lebenyben daganatnak látszó képlet. Szöveti mintavételt azért nem sikerül végezni a légcső-tükrözésen keresztül, mert
        a./ a felső lebenybe nem tud 180 fokban visszahajlani az eszköz,
        b./ vagy az elváltozás nem a brochusból indul ki, tehát a tükörrel a jobb felsőlebeny hörgőben nem látszik semmi.
        A COPD teljesen független a daganattól - ez a betegség a nagy piás, évtizedeken át nagy dohányos emberek szokásos betegsége.
         
        2./ a gégében a jobb hangszalagon daganatot látnak, melyből szövettant vettek, eredmény még nem ismert.
        Miért nem küldik kezelésre?
        Mert még nincs meg a szövettan.
        Végül:
        A mellkas CT vizsgálat elég pontos ahhoz, hogy a gyakorlott röntgenes véleményt mondjon róla (persze ez nem szövettani eredmény, ez "csak" a képi megjelenés alapján mondott vélemény, viszont csaknem 100%-os).
        A leírások alapján sajnos mindenképpen bajok vannak.

        Üdvözlettel: Dr. Nagykálnai Tamás


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-06-06 23:30:19; Megválaszolva: 2011. október 05., 11:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: