• Kemoterápia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Webdoktor!

        Azt szeretném megkérdezni, hogy kemoterápiás kezelés után mikor lehet kisgyermekkel érintkezni, illetve találkozni zárt térben?

        Anyukám kemoterápiát kap, infuzióban ami 2 nap alatt folyik le neki, a 3. nap veszik ki a tűt. Utánna 1 hét szünet, és ismét kapja, kérdeztem milyen színű a folyadék amit kap, azt mondta átlátszó, hátha ennek is van jelentősége!

        Azt mondta megkérdezte a kezelőorvosát, és a nővéreket, és azt mondták neki, hogy miután már nem folyik bele a méreg, várni kell 2 napot, és utánna találkozhat az unokájával, aki 14 hónapos! Remélem jól mondták neki, és nem lesz baj! Ne értse félre, hogy ilyen bizalmatlan vagyok, csak nagyon aggódok, ezért gondoltam azt, hogy jobb ha én is megkérdezem Önöket, biztos ami biztos!

        Előre is nagyon köszönöm válaszukat.

        Üdvözlettel: Monika

        WEBBeteg szakértő válasza a kemoterápia témában

        Tisztelt Kérdező!

        A kemoterápia közben is találkozhat kisgyermekkel, de minek?
        Feltételezem, hogy vastagbéldaganatról lehet szó, ha két napos adagokat kap.
        Mivel a kemoterápia alatt sejtméregeket (nem írja a gyógyszerek nevét) kap a beteg, kezelés közben a testében magas koncentrációban vannak ezek az anyagok, illetve a kezelés alatt - után - egy kis ideig a vizelettel, széklettel ezen sejtmérgek bomlástermékei ürülnek a betegből. Csak-csak nem ad vért a kisbabának, és a kisbaba nem kerül kontaktusba a beteg vizeletével, székletével, stb.
        Tehát a kisbaba nem találkozik ezekkel az anyagokkal.
        Tartsa be a kezelőorvos - illetve szaknővér - utasításait!
        Semmi baj nem lehet.

        Üdvözlettel: Dr. Nagykálnai Tamás


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-31 08:55:36; Megválaszolva: 2011. szeptember 22., 06:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: