• Daganat/vérkép

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tiszteletem!Érdeklődni szeretnék. Hogy egy korházi (Quantitatív-Qualitatív) vérképen lehet-e daganatra utaló jeleket látni.Válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a vérkép témában

        Tisztelt Kérdező!

        Egy egyszerű quantitatív-qualitatív vérképen nem lehet az "u.n. szolid tumorokat" (rákokat) látni. Vérképzőszervi daganatos betegségeket (leukémiát) persze igen.
        A rákbetegség még az u.n. tumormarkerekből (szintén vérvételnél készülhet: CA19-9, Ca 15-3, CA-125, CEA, AFP, HCG, stb.) sem diagnosztizálható, ezek inkább a kezelt beteg gyógyulásai folyamatának követésére szolgálnak. Mondjuk magas CA-125 a daganatos petefészek eltávolítása után a normálisra csökken, majd évek múlva egyszer megintcsak elkezd emelkedni. Ez a kiújulást (áttét megjelenését) jelezheti.

        Üdvözlettel: Dr. Nagykálnai Tamás


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-27 17:45:09; Megválaszolva: 2011. szeptember 19., 13:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: