• Csontrák?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/hölgy!

        Nagymamámat 2006. márciusában rosszindulatú melldaganattal műtötték, amely során jobb mellét el is távolították.
        A professzor úr, aki a műtétet végezte azt mondta már korábban kellet volna orvoshoz fordulnia. Szerencsére a kemoterápiás kezelést jól viselte, és mondhatni hamar rendbejött.
        2008. márciusában egy strumma műtéten is átesett.
        Az igaz baj viszont 5. hónapja kezdödött.
        Erős fájdalmat érzett derekában, tomporában, és szinte eggyik napról a másikra nem tudot rendesen járni a fájdalomtól.
        Először gerincsérvre, vagy valamilyen reumás panaszra gyanakodtunk.
        Ám a kivisgálások után sajnos dermesztő eredményt kaptunk a leletén "az arc és a fej rosszindulató daganata ált".
        Valamilyen izzotópos vizsgálat mutatta ezt ki, pontosan én sem tudom.
        17. sugárkezelést írtak neki elő, amelyből még 3.-at fog kapni.
        sajnos mikor bekerült a kórházba fulladt is és vizet találtak a tüdején amit vízhajtóval kezeltek neki.(a tüdején korábban is volt víz kb két éve akkor is fuladt)
        jelenlegi állapota; sajnos menni már a bot segítségével sem tud csak ha támogatja valaki, gyenge az étel sem esik jó neki, sajnos nem is akar enni hiába biztatjuk. A kezlések alatt is kétszer hányt. Ha itthon is van csak feküdni tud mert az ülés semmegy neki sokáig.


        Még annyit hogy nagymamám sajnos cukorbeteg is, bár már egy ideje rendben van a cukorja

        Kérem a Doktor Urat, tessék nekem felvilágosítást adni a kezelés leteltével hová tudnánk fordulni.
        Sajnos az orvosok sem adnak sok bíztatást, illetve nem is nagyon mondanak semmit.
        Mire számíthatunk vagy van e valamilyen más gyógymód.

        Köszönettel;
        Eke Attila

        WEBBeteg szakértő válasza a daganat témában

        Tisztelt Kérdező!

        Először is csontrák nincs, mert ott nincs hámsejt, és a csontból induló daganatokat csontszarkómák-nak nevezzük.
        Viszont:
        Máshonnan a vérárammal a csontba kerülhetnek rosszindulatú (rákos) hámsejtek, ilyenkor az eredeti daganat szóródásáról, csontáttétről beszélünk. Érzésem szerint Nagymamánál ez állhat fenn az eredeti emlőrák következményeképpen. Már az operáló sebész szerint is kicsit korábban kellett volna orvoshoz fordulni, tehát a daganat elég nagy lehetett. Nem írja, hogy mi volt a PONTOS szövettan. Hormonérzékeny volt a daganat?
        Azt sem írja, hogy mi volt a csontvizsgálatok (Röntgen, CT, izotóp) eredménye. Melyik csigolyákat és mennyire érintette a folyamat?


        Az "arc és fej-nyak rosszindulatú daganata" kifejezés hibás kódolás eredménye, tehát emberi tévedés, elírás lehet.
        Ha vizes mellhártyagyulladása is volt, az nem jó jel, mert a mellhártyára is szóródott (áttételeződött) daganatról van ilyenkor legtöbbször szó, magyarul egy teljesen szétszóródott folyamatot jelez.
        A sugárkezelésen kívül u.n. biszfoszfonátokat is kellene kapnia (pl. Bonefos, Pamidronát, Zometa, Bondronát). Ha hormon-érzékeny volt a daganat, hormontablettákat is szedni kellene (pl. Aromasin, Femara, Arimidex).
        Pontosabb információk birtokában tudnék csak határozott, pontos javaslatokat adni.

        Üdvözlettel: Dr. Nagykálnai Tamás


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-24 14:03:12; Megválaszolva: 2011. szeptember 19., 07:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: