• Kemoterápia utáni érzéketlenség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        68 éves nyugdíjas vagyok. Tavaly nyáron here daganattal műtöttek, majd ezután nemsokkal kemoterápiás kezelést kezdtek nálam. December elejéig kaptam 4 kezelést. Azóta járok vissza folyamatos kontrollra.

        A legnagyobb problémám az, hogy a kemoterápia befejezése óta, egy állítólagos mellék és utóhatásként, teljes érzéketlenség áll fennt mindkét láábam ujjaiban illetve az ujjaim végét sem érzem rendesen. Fogásom erős, de tapintásérzékem ujjbegyben csökkent.

        Pár héttel ezelőtt voltam az érsebésznél, aki egy vizsgálat elvégzése után megállapította, hogy a vérkeringésemmel semmi probléma nincs.

        Azért fordultam Önökhöz, mert már nincs ötletem, hogy mitől állhat fennt ez a érzéketlenség, mely igencsak megnehezíti mindennapjaimat.

        Válaszukat előre is köszönöm!

        Tisztelettel, Bolla Dániel

        WEBBeteg szakértő válasza a kemoterápia, érzéketlenség témában

        Tisztelt Kérdező!

        Heredaganat miatt kapott kemoterápiákat. Sajnos nem írja, hogy miket.
        De: sok kemoterápiás szernek (Pl. vincristin, vinblastin, platina-származékok) van a perifériás idegeket károsító mellékhatása (azaz "neuropáthiát" okoz, ami lehet érzékelési: szenzoros, de lehet ritkábban a mozgató idegekre ható: motoros is).
        Szerintem az előbbi áll fenn, "Szenzoros neuropathia", ami a B-vitamin család adagolásával, sőt túladagolásával javítható. Idővel egyébként enyhül. Szteroidok is segítségül lehetnek. Ne dohányozzon semmiképp!
        Jobbulást,

        Üdvözlettel: Dr. Nagykálnai Tamás


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-19 14:59:27; Megválaszolva: 2011. szeptember 15., 13:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: