• C-vitamin vs. kemoterápia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Dr. Nagykálnai Tamás

        Tisztelt Doktor Úr!

        Ön szerint a C-vitamin hasznos,vagy káros daganatos megbetegedések esetén?Illetve mit jelent az,hogy a kemoterápia alatt nem lehet szedni,ha tényleg nem segít,csak árt olyankor?Az kezelések teljes időszakára gondolnak ilyenkor (akár két kezelés közötti időszakra),vagy csak arra az időszakra,amikor konkrétan kapja a beteg az infúzióban a gyógyszereket?

        Édesanyámnak vásároltam 1000-es C-vitamin tablettát-csipkebogyóval,de ártani nem akarok vele neki.Ő épp most kapja a kemoterápiás kezeléseket.

        Üdvözlettel!

        WEBBeteg szakértő válasza a kemoterápia témában

        Tisztelt Kérdező!

        A kérdésben nem szerepel a Mama daganatos betegségének fajtája, de a kérdés megválaszolása így is egyszerű és vonatkozik mindenféle daganatos betegség miatt ÉPPEN kezelés alatt álló betegre.
        1./ A C-vitamin és sok-sok egyéb anyag (pl. beta-karotin) rendszeres fogyasztásával csökkenthető a daganatok kialakulásának kockázata.
        (tehát a megelőzés egyik tényezője lehet). Az egészségesen táplálkozó embereknél kevesebb a daganat, mint pl. a szegényeknél, akik nem tudják maguknak még a betevőt sem megvenni.
        2./ Kialakult, előrehaladott daganatos betegségben semmit sem ér a C-vitamin, még igen nagy dózisban (10.000 mg = 10 gramm naponta!) sem: a placébót kapók és a nagy dózisú C-vitamint kapók között ugyanazok az eredmények.
        3./ Daganatos betegség kemoterápiás kezelése alatt csak a normál vitamin-bevitel javasolt, nem kell túllőni a célon, mert az oxidációs-redukciós folyamatok során a gyógyszerek között kölcsönhatások léphetnek fel, egyesek hatása erősödik, másoké gyengül, vagy kiűrülése elhúzódik, ezért toxikussá válik, stb. Ezt nem kell kockáztatni. Mivel a C-vitamin hatástalan a rákra, ezért nem vagyunk túlzottan kiváncsiak arra, hogy a szokásos rákgyógyszerekkel milyen kölcsönhatások léphetnek fel. Ha hatásos lenne a C-vitamin rákban, már régen kivzsgáltuk volna sokezer betegen, hogy mondjuk milyen a C-vitamin és a Taxol kölcsönhatása, vagy hogy pl. erősíti-e a doxorubicin cardiotoxikus hatását, stb.
        4./ Tehát a Mama táplálkozzon egészségesen, úgy, ahogy szeret. Nem kell agyontömni most vitaminokkal. Majd a gyógyulás után lehetne figyelni a diétára.


        Kézcsók

        Dr. Nagykálnai Tamás

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-05 15:31:39; Megválaszolva: 2011. szeptember 01., 10:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: