• Bélbetegség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Bélbetegség-vastagbélrák
        2009-01-25 12:22:19
         

        Tisztelt Doktor Nő/ Úr!

        Arra szeretnék választ kapni, hogy a következőkben leírt tüneteim , illetve laboreredményem alapján valószínűsíthető-e nálam daganatos megbetegedés. A héten szerdán a székletemen élénk piros vér csík volt látható, ami elvileg betudható a egy 2004. évi proctológia vizsgálat alapján diagnosztizált belső aranyérnek, amit tavaly szeptemberében ugyanezen a vizsgálaton megerősítettek. Vastagbéltükrözés egyik esetben sem történt. Másnap csütörtöktől viszont kellemetlen puffadás, enyhe hasi fájdalom jelentkezett, ami kiterjedt az alhastól az oldalamon át a szegycsont alá. Étkezések után egy-két órával émelygés és enyhe hányingerem van, nem jelentő. / hozzáteszem csütörtökön és pénteken kelkáposzta főzeléket ettem /Azt is szeretném leírni, hogy eléggé stresszes vagyok és ha valami tünet fellép , lehet az enyhe is nagyon pánikba tudok esni és még a halál is eszembe jut. Pénteken a saját érdekemben elmentem egy hasi uh-ra , ahol mindent rendben találtak. Talán egy dolog amit kicsit aggasztó, hogy a vastagbélben több gáz található az átlagosnál, de kokárdajel nem látható. Szerencsére van egy január 15-i vérleletem, amiről párat leírnék: Vas:9;   LVK:50,3;   Húgysav:469,   Carbamid:4,4;   Creatinin(enzimatikus):87;    Albumin:50;   CRP:7,1;   AST:204;   Bilirubin össz:6,7;   GOT:24;   GPT:52;   Alc.phophatase:138;   Gamma gt:47;   Westergren:3;    WBC:10,76 G/l;   NEUT:7,32 G/l;   LYMPH:2,33 G/l;   MONO:0,69 G/l;   EO:0,2 G/l;   BASO:0,06 G/l;   LUC:0,15 G/l;   RBC:5,18 T/l;   HGB:158 g/l;   HCT:0,481 l/l;   PLT:537 G/l;   L-PLT:15 G/l; Kérem Tisztelt Doktór Nő/ Úr , hogy próbáljon válaszával tanácsot adni! Előre is köszönöm!   Csaba

         

        WEBBeteg szakértő válasza a véres széklet témában

        Tisztelt Kérdező!

        A vérzés milyensége (az, hogy a széklet felszínén van) tényleg aranyeres problémára utal (felsőbb vérzésnél a széklettel keveredve jelenik meg). A kelkáposzta gyakran okoz fokozott puffadást, de hasi panaszait gyomor-bélhurut is okozhatja. Laborleltei kissé alacsonyabb vas-szintet, de jó vérképet mutatnak, az esetleges csillagos eltérések sem kirívóak. A gyomor-bélrendszeri rosszindulatú folymatok általában vashiányos vérszegénységgel járnak (a folyamatos észrevétlen vérveszteség miatt), de Önnek jelenleg igen jó a vérképe. Ha a tumortól való félelme nem szűnik, a teljes vastagbél-vizsgálat szűrő jelleggel elvéhezhető.

         Dr. Plósz János gastroenterológus

        Kedves Csaba!

        A székletben megjelenő friss vérzés, ha egyéb tünetek is társulnak hozzá, mint  rohamos fogyás, a székrekedés-hasmenés váltakozása, székelési szokások megváltozása, vérszegénység utalhatnak arra, hogy daganatos betegség van a háttérben. A vastagbéltükrözés tudná egyértelműen megmondani, hogy van-e és hol daganat, és  ha látnak bármi kórosat, abból a  a szövettani mintavétel eredménye fogja megmondani, hogy jó vagy rosszindulatú az elváltozás.

        Dr. Jóna Angelika


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-28 10:53:03; Megválaszolva: 2011. augusztus 29., 08:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: