• Heredaganat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt dr Soltész Annamária!Férjemnél heredaganatot álapitottak meg.Ajodd herét eltávolitották.A szövettani lelete a következö.A burkaival együtt4cm legnagyobb átmérőjü here,mely lap szerint rámetszett állapotú. A rámetszés miatt az anyag festése a sebészi szélek megítélésere korlátozott értékü.A here részében megtartott,a centrális részében a hereállományban egy 2cm átmérőjü , környezeténél tömöttebb, szürkésfehér metszlapon velös szerkezetű szövetszaporulat. Atumor makroszkóposan eléri a tunicaalbuquineát.A mellékhere ,a funiculus makroszkóposan tumormentes.Mikroszkopos leírás. Az eltávolított jobb oldali her állományban látott tumor seminomának felel meg. A tumorsejtek immunfenotípusára jellemző C-KIT és PLAP POZITIVITÁS mellet CKésCD30 NEGATIVITÁS.Stádium pT1.pNX, pMX.Röviden ennyi.Azt szeretném kérdezni doktor nőtől hogy milyen kezelésre számithatunk és mit jelentenek tunicaalbuquineát és pT1,pNX, pMX . Eddig minden eredménye negativ. Nincs áttét.ct vizsgálata is negativ.Elöre is köszönöm .Válaszát a pappne,[email protected] cimre várom.

        WEBBeteg szakértő válasza a heredaganat témában

        Tisztelt Kérdező!

         A részletes szövettani lelet elsősorban a kezelőorvost informálja a további kezelés eldöntéséhez. A gyógyulás egyik alappillére a kölcsönös bizalom orvos és beteg között, melyben nagyon fontos szerepet kap az orvos tájékoztatása a tünetekről és a beteg tájékoztatása a betegségről (beleértve például a szövettani leletet is). Hiszen a legpontosabb információt tőle kaphatja meg.

        A különböző számok és betűk a daganat helyi kiterjedtségét és áttét jelenlétét igazolják. A tunica albuginea a here felszínét borító erős kötőszövetes tok. A pT1 a daganat herén belüli lokalizációját jelenti, a pNX és a pMX pedig az adott műtét esetén nem értelmezhetőek. A beteg életkorától és általános állapotától függően szükség lehet a has hátsó részén található nyirokcsomók diagnosztikus eltávolítására, illetve sugárkezelésre. Ezek megítéléséhez azonban ismerni kell az esetet. Ehhez hasonló kérdésekben legtöbb segítséget a kezelőorvosa nyújthatja.

         Üdvözlettel: Dr. Benyó Mátyás

         

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-30 21:27:22; Megválaszolva: 2011. augusztus 29., 06:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: