• Daganat halmozódása a családban, öröklődhet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Kérdésem a következő: a családban nagymamám,nagypapám,édesanyám daganatos betegségben hunytak el. Kérdésem, hogy mennyi az esélye hogy én is elkapom ezt a betegséget? Elöre is köszönöm, Zsolt

        WEBBeteg szakértő válasza a daganat témában

        Tisztelt Kérdező!

        Mennyi az esélye?
        Fogalmam sincs, tudniillik nem írta meg, hogy Nagymamának, Nagypapának, Mamának milyen daganata volt: lehet, hogy egyiknek semmi köze a másikhoz.
        Például: ha Nagypapa erős dohányos volt és tüdőrákban meghalt, annak mondjuk semmi köze a Nagymama (vagy a Mama) emlőrákjához.
        Vagy pl.: ha a Nagymama mondjuk melanomában, vagy leukémiában halt meg, annak semmi köze a Nagypapa prosztatarákjához, vagy vastag-végbél-rákjához, de a Mama emlőrákjához sem.
        Családi halmozódás létezik, mivel a betegség igen gyakori, tehát véletlen egybeesések könnyen előfordulhatnak.
        Mindössze a daganatos betegségek (kiindulási szervtől és szövettani jellegtől függően) 1-2-3%-át képezik a valóban örökletes - gén-hibából adódó - daganatos megbetegedések, tehát nagyon ritkának mondhatók, a magyarországi évi 35.000 új daganatos beteg közül néhány százra lehet tenni a számukat.

        Viszont az örökletes génhibák nagyon nagy kockázatot jelentenek, mert mondjuk BRCA1-2 mutáns gén hordozóknál szinte biztos, hogy előbb-utóbb emlőrákot, vagy petefészekrákot kap az illető nőbeteg - ha hímnemű a leszármazott, akkor emlőrákot kaphat - pesze petefészekrákot nem.
        Azt sem tudom, hogy a kérdező kb. hány éves, mert bizony az életkor előrehaladtával egyre nagyobb esélyünk van valamilyen rákbetegséget kapni. Mi férfiak pl. öregkorunkra prosztatarákot kapunk, ennek igen nagy a valószínűsége, ha hosszan (80-85 évet) élünk - és ez teljesen független attól, hogy Mamának, Papának milyen baja volt.

        Ha ért egy kicsit angolul, akkor például a "Cancer risk" (rák kockázat) szavakat beütve a Google-ba sok-sok adatot olvashat erről, persze leginkább az USA-ra vonatkozóan (pl. 2 férfiből 1-et, 3 nőből 1-et előbb utóbb valamilyen daganat érint). Persze ott sokkal hosszabb a várható életkor, tehát tovább élnek, több daganatos betegség is van.

        Szóval ez egy bonyolult kérdés, tudni kellene a felmenők daganatait - leginkább szövettannal együtt.

        Üdv: Dr. Nagykálnai Tamás onkológus



        Kérdés: 2009-01-06 16:35:49; Megválaszolva: 2011. augusztus 24., 08:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: