• HepCC

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/Nő! Szeretném megkérdezni,hogy előrehaladott hepatocellularis cc esetén mért nem lehetséges a májtranszplantáció,ha met csak a májon van.Köszönettel: D.K.

        WEBBeteg szakértő válasza a májdaganat témában

        Tisztelt Kérdező!

        Előrehaladott májdaganat esetén (ha máshol BIZTOSAN NINCS áttét) elméletileg lehetséges a májátültetés.
         
        De a gyakorlat más, mint az elmélet.
        Átültethető májra sokan várnak, viszont átültethető egészséges máj nem sok van.
        Ha mégis felbukkan valahol egy átültethető máj (pl. balesetben meghal egy szerencsétlen ember, és minden technikai körülmény adva van, mondjuk jól felszerelt mentőcsapat megy ki, kiválóan képzett klinika van a közelben, a perceken-órákon belül elvégzett vizsgálatok igazolják, hogy ez a máj jó, etikai problémák sincsenek, stb.), akkor az átültetést végző csapatnak el kell döntenie, hogy ki kapja azt meg.
        Ezt egy központi számítógépen lévő sorrend alapján végzik, nincs "protekció". Mindennek stimmelnie kell (pl. testméret, vércsoport, stb.).
        A sorrendben elöl állnak azok, akiknél az új máj segítségével nagy valószínűséggel véglegesen, hosszú évekre megmenthető az adott beteg élete. Hátrább vannak a sorrendben azok, akiknek nem túl hosszú - de még azért évekig tartó életkilátásaik vannak. Leghátul vannak a sorrendben azok, akiknél az átültetés sem kecsegtet hosszú várható élettartammal.
        Ilyen módon a hepatocelluláris carcinomában szenvedő súlyos betegünknek szinte semmi esélye sincs, hogy ép májra cseréljék le beteg szervét, valószínűleg fel sem veszik erre a bizonyos listára. Betegsége pedig nem engedi meg, hogy esetleg éveket várjon egy átültethető májra.
        Szörnyű ez, de honnan vegyünk sok-sok ép májat?
        Drukkoljunk, hogy sok egészséges fiatal haljon meg a Transzplantációs Klinika körzetében?
        Szóval, nem könnyű kérdést tett fel a kedves levelezőnk.

        Dr. Nagykálnai Tamás onkológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-12-23 10:29:12; Megválaszolva: 2011. augusztus 22., 11:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: