• Lágyrészképlet tüdő 2.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt dr. Nagykálnai Tamás! Nem volt semmilyen rákos megbetegedésem, hanem a több éve visszatérő (megmagyarázhatatlan) ízületi bántalmak adták az alapot a gyanúra. Az édesapám hörgőrákban halt meg évekkel ezelőtt. Én 52 éves nő vagyok, Budapesten élek. Azt olvastam, hogy a krónikus gyulladás is produkálhat megemelt CEA értéket, (de talán nem ennyire megemeltet?) . Volt még egy olyan fogam (ma megműtötték), aminek több éve volt egy tályog a gyökerén. A bronhoskópia eredménye után érdeklődtem ma, s azt a választ kaptam, hogy mycobacteorológiára küldték az öblítés, szívás eredményét, s ez valójában nem a malignus folyamatokat vizsgálja. Hát nem értem, hogy miért nem érdekes ez az 5mm, hiszen éppen azt halljuk, olvassuk lépten-nyomon, hogy járjunk szűrésre, stb. Most attól tartok, hogy mire újra megcsinálják a CT-t, addigra már éppen, nagyobb baj is lehet. Azt nem értem a válaszában, hogy a képalkotó eljárások nem tökéletes minősítését a CT-re vagy a PET CT-re érti, vagy mindkettőre? Előre is nagyon köszönöm válaszát.

        WEBBeteg szakértő válasza a tüdő témában

        Tisztelt Kérdező!

        Mielőtt egy 5 mm-es képletet eltávolítanának, tudni kellene, hogy mi az. Gyulladásba, fertőzésbe beleoperálni nem lenne szerencsés. Ha viszont daganat, akkor minél előbb kell valóban a diagnózis, mert operálni kell.
        Tehát a diagnózis az első.
        Hogy ennek megszerzése milyen módon történik, az a kezelőorvos döntésén alapul. Lehet bronchoscópiával, de mi van akkor, ha ott nem látnak semmit? Lehet bronchus-mosó folyadékból, de ehhez is idő kell. Lehet transthoracális (mellkasfalon keresztüli) szúrással, de elég nehéz, mert pont el kell találni a kicsi gócot, ami nem könnyű egy lélegző (mozgó) szervben. Mi van akkor, ha negatív leletet kapunk, mert esetleg mellészúrtunk?
        PET/CT is megoldás.
        Újra és újra mondom, hogy minél előbb diagnózishoz kellene jutni.
        Jobbulást

         Dr. Nagykálnai Tamás


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-30 20:05:10; Megválaszolva: 2011. augusztus 17., 14:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: