• Tüdődaganat nyirokcsomó áttéttel

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Nagykálnai Tamás Úr! Anyukámat diagnosztizálták 3.stádium bronchoalveoris cc.-val nyirokcsomó áttéttel. 1. kérdésem az lenne hogyan lehetne az elviselhetetlen köhögést csillapítani? Szinte 5 percenként tör rá nagyon ijesztő intenzitással, majdnem fulladás szerű mostanában(emiatt nem is alszik hetek óta). Sinecod reggel este semmit nem ér már. 2. kérdésem az lenne hogy 10 sugárkezelésnek kellene hogy legyen valami jó hatása? 20-at irtak ki. Se a vena cava superior nem enyhül (elviselhetetlen fejfájás) sem pedig a köhögés. Majdnem bekerült egy amerikai programba, ami egyszerre adta volna a sugarat a chemoval, viszont így sugár után lesz chemo. Kérdesem ezzel kapcsolatban, hogy van Magyaroszágon olyan lehetőség hogy egyszerre menjen a kettő? A túlélési esélyek milyenek? Internet alapján nem túl jó a helyzet... Előre is köszönöm válaszát.

        WEBBeteg szakértő válasza a tüdődaganat témában

        Tisztelt Kérdező!

        Sajnos, nagyon rossz a "prognózis", azaz, nem lehet túlélni ezt a betegséget.
        Sem a sugárkezelés befejezése után adott kemoterápiával, sem a sugárkezeléssel egyidőben adott kemoterápiával.
        Utóbbira van mód ("szinkron" radiokemoterápia) például a budapesti Uzsoki utcai Kórházban Dr. Naszály Attila tanár úrnál. (1145. Uzsoki u. 29, Tel: 251-73-33).
        A vena cava superior compressziónak enyhülni kellene már pár kezelés után is.
        A súlyos köhögést pedig csillapítani kell, ha mással nem, akkor sajnos kábítószerekkel (Durogesic tapasz, Jurnista tabletta, stb.).
        Egyáltalán nem tudom bíztatni, a Mama rövid várható életét kell valahogy elviselhetővé tenni, egy tűrhető életminőséget biztosítani.
        Üdvözlettel:

         Dr. Nagykálnai Tamás onkológus



         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-23 19:59:26; Megválaszolva: 2011. augusztus 16., 17:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: