• Lelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Szeretném megkérdezni,hogy az alábbi leletem ami 2006 januárban készült, mit jelent bőrrák, nyirokmirigyrák, mindkettő vagy egyik sem vagy esetleg valami más fajta rák? Azóta semmilyen tünet nem volt félévente járok az Orsz. Onk. Intézetbe és semmilyen kezelést nem kapok. Ilyenkor hasi és mellkas ct-t csinálnak de semmi kórosat nem találtak. Az édesanyám / 86 éves korában/ ebben az időben 2006 januárban halt meg nyirokmirigy rákban. Ez fertőző vagy örökölhető? A vizsgálatra érkezett 3.2 cm hosszú babérlevél alakú börrészlet O,7cm-es subcutan zsirszövettel, A /hátamból vették ki / börrészlet felszine halvány szükésvörhenyesen szemcsészett. A kimetzés vonala az épben halad Immumhisztokémia CD-5 /dakó/ pozitiv CD-43/BioGnex/ pozitiv CD-2O /BioGenex/ jelzettten pozitiv CD-23/Dako/ jelzetten pozitiv Összességében a vizsgált börmintában epidermotrophismust nem mutatható ki azonban mélyre terjedő döntő többségében CD3-CD-4 pozitv sejtekből álló infiltratumot találtunk amely jelentős apipiát nem mutat.Az epidermotrophismus hiányba alapján a mycosis fungoides nagy valószinüséggel kizárható azonban a mélyre terjedő és a CD4 pozititást mutató T sejt populáció alapján felmerülhet a perifériás T sejtes lyphoma bőr érintettsége, A clonális folyamatot a mokekuláris vizsgálatok nem igazolják azonban a klinikai tünetek persistálása esetén a vizsgálat megismétlését a beteg szoros követését javasoljuk. Ujabb vizsgálat esetén a molekuláris vizsgálathoz nativ börminta javasolt. Diagnozis Cutan T sejtes lyphoid infiltratum T sejtes lymphoma gyanuja.

        WEBBeteg szakértő válasza a lelet értékelése témában

        Tisztelt Kérdező!

        A leletének semmi köze a bőrrákhoz, csak annyiban, hogy a bőr alatt volt - mint minden a testünkben.
        A bőrrák más betegség, az a bőr felszínéről, tetejéről indul, jellegzetesen nem gyógyuló "seb" (laphámrák), vagy gyöngyházfényű cystosus göböcske (alapi-sejtes bőrrák) formájában, vagy az "anyajegy-szerű" elváltozásokból induló barnás-kékes növekvő folt (melanoma) formájában. Egyszerű ránézésre egy szakember ezeket pillanatok alatt felismeri.
        Az ön esetében a szövettan egy nyirok-eredetű daganatot igazolt, melyet teljes egészében eltávolítottak. Ez egy rendszer-betegség lenne, viszont még a megindulás helyén elkapták, és gyógyultnak nevezhető.
        Semmit nem kell csinálni, csak figyelni, hogy máshol (a nyirokcsomókban, lépben, májban) nem keletkezik-e valami, azaz tényleg el volt-e kapva már a megindulás helyén. Ezért a műtéti terület figyelése, a lágyék, hónalj, stb. figyelése, mellkasi és hasi CT időnkénti készítése javasolt.
        Szerintem nem fog jönni sehol.
        Volt egy pár ilyen betegem, mind jól vannak, semmi bajuk azóta sincs (márhogy daganatos bajuk nincs, más betegségük lehet).
        A T-sejtes cután lymphoma nem örökölhető.


        Egyébként - mint mondtam - a teljesen más betegség, a bőrrák sem örökölhető.
        A mamánál 86 éves korban volt nyirok-eredetű daganat, és ez idős korban sajnos elég gyakori. Ott az a probléma, hogy egy 86 éves embert már nem igazán lehet valóban hatásos citotoxikus anyagokkal (kemoterápiával) kezelni, mert nem bírná ki ezeket a "mérgeket". Fiatalabb korban, gyerekeknél, életerős felnőtteknél viszont nagyrészt teljességgel meggyógyítható. Nála sajnos nem sikerült.


        Üdvözlettel:

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-07 09:11:39; Megválaszolva: 2011. augusztus 15., 08:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: