• Hogyan állapítható meg?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Röntgen felvétel alapján nagy bizonyossággal állapítható-e meg, hogy a tüdőben felfedezett nyirokcsomó jó vagy rosszindulatú-e. Szükségszerű-e a jóindulatú nyirokcsomó eltávolítása?

        WEBBeteg szakértő válasza a nyirokcsomó megnagyobbodás témában

        Tisztelt Kérdező!

        Egyszerű Röntgen-felvétel alapján nem állapítható meg.
        Nyirokcsomók tömegével vannak normálisan is a mellkasban, de nem látjuk őket, mert igen kicsik.
        Ha túl nagyok, akkor látszanak, és ez mindenképpen "kóros", nem helyénvaló, valamilyen betegséget jeleznek.
        Viszont egy rutinos Röntgen-orvos nagyjából már a kép alapján feltételez bizonyos betegségeket, és addig nem nyugszik, míg a kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó okát meg nem találja: pl. CT-t csinál a mellkasról kontrasztanyaggal, vagy MR-t, vagy PET/CT-t készíttet, de előfordulhat, hogy a mellkasfalon keresztül tűszúrással szövetmintát vesz a kóros nyirokcsomóból.


        Üdvözlettel:
        Dr. Nagykálnai Tamás onkológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-07 09:44:59; Megválaszolva: 2011. augusztus 12., 15:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: