• Emlőben benignus - műtét?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! 2007 májusában észleltem egy csomót a bal mellemben, miután januárban abbahagytam az egy éves kisfiam szoptatását, és miután április elején mammográfián voltam. Többszöri IVF kezelésen vettem részt mindezek előtt. Decemberben a core biopszia többféle, jóindulatú folyamatot igazolt, nem merült fel malignitas gyanúja. A benignus mérete 29x26x9mm, ez év júliusáig nem növekedett. Orvosom mégis eltávolítását javasolja a nagy mérete miatt. Először nem-et mondtam, de aztán beleegyeztem, szeretnék még egy gyermeket szülni, félek, hogyan fog viselkedni a terhesség, szoptatás alatt, egyébként elég érzékeny, érzem, hogy ott van. Kérem írja meg véleményét, hogy Ön is megalapozottnak tartja-e a műtéti eltávolítását. Válaszát előre is megköszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a benignus témában

        Tisztelt Kérdező!

        Sajnos nem írta le részleteiben az úgynevezett "core-biopszia" részletes szövettanát.
        Amennyiben minden-minden "benignus" (jóindulatú) volt, és nem volt sehol sem például atypia (nem típusos sejt), akkor elvileg az elváltozás semmiféle veszélyt nem jelent - mármint a rák szempontjából. Gondolom, fibroadenoma lehet.
        De:
        3 centiméter körüli a dolog. Lassú növekedése arra utal, hogy nem akar "magától" (azaz a női szervezet ciklusos hormon-működése során) elmúlni, hanem folyamatosan növekszik. Tehát mire várunk? Hogy 5 centis legyen?
        Arról már nem is beszélek, hogy a mintavételi tű - mégha olyan csúnya vastag is, mint a core-biopsziás tű - csak az elváltozás egy-egy kicsi töredékét, szövethengerét szippantja ki, és mi van a többi területen?
        És még hozzá:
        Egy 3 cm-es göb érzékeny is lehet, állandóan irritálhat. Félelmet is kelt, bizonytalanságot is kelt, szorongást is okoz, tönkremennek az idegei.
        Minek az oda?
        Egy szépészetileg is átgondolt műtéttel ki kell azt onnan emelni!
        Magától értetődően szövettanilag részletesen fel is kell dolgozni.
        Jobbulást, és előre a következő babáért!


        Kézcsók:
         Dr. Nagykálnai Tamás  onkológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-20 22:14:21; Megválaszolva: 2011. augusztus 11., 07:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: