• Izotóp-vizsgálat - Veszélyes másokra?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Évekkel ezelőtt pajzsmirigyemet vizsgálták izotópos módszerrel. Nemrég tudtam csak meg, hogy ilyenkor nem ajánlott kisgyermek közelébe menni. Megrémültem, mert kislányom akkor még csak pár éves volt, és én bizony vele voltam aznap. Milyen veszélyt jelenthetett ez gyermekemre? Azért is nyugtalanít most ez a probléma, mert apámnál végső stádiumú áttétes prosztatarákot diagnosztizáltak. Mivel nem tud betegsége súlyosságáról, sem a rajta elvégzett vizsgálatok milyenségéről, tartok tőle, hogy esetleg éppen csontizotóp-vizsgálat után látogatom meg, s ezután otthon esetleg veszélyt jelenthetek gyermekemre. Van e szükség olyan "elővigyázatosságra", mint lefürdés, ruhacsere, esetleg máshol alvás egy ilyen látogatás után?

        WEBBeteg szakértő válasza a Izotóp-vizsgálat témában

        A kérdés valóban kicsit naiv, meg kicsit nem is naiv.
        Más dolog az izotóp KEZELÉS:
        ilyenkor nagy mennyiségben adnak be pont az illető szervben fölhalmozódó (mondjuk a pajzsmirigyben, vagy csontáttétes fájdalmak esetén pont a csontáttétben halmozódó) sugárzó anyagokat, ilyenkor a beteg közelében nem helyes tartózkodni. Persze pajzsmirigy izotóp-kezelés esetén pl. haza sem engedik a beteget néhány napig, hiszen pajzsmirigye erősen sugárzik, sőt vizeletével, székletével, verejtékével is sugárzó anyag távozik, a csatornába sem engedhető. Még a kórházi ágyneműjét is külön kell tárolni, stb. Szokás a bevitt anyag felezési idejének legalább az 5-szörösét megvárni - ez azt jelenti, hogy az eredeti mennyiség ötször feleződött, azaz fél, negyed, nyolcad, tizenhatod, harmincketted rész van már csak meg.
        Ha muszáj éppen az izotóp-vizsgálat napján meglátogatni gyerekestül a Papát, akkor - bár nem komoly a dolog - de én a gyerekkel együtt történő látogatást egy-két nappal elhalasztanám a gyerek miatt. Egyébként az izotópos orvos/asszisztensnő ezt pontosan megmondja, vagy meg kell kérdezni. Nem kell nekünk mindannyiunknak atomfizikából jelesre állni.
        Tehát nyugi!

        Üdvözlettel:

         Dr. Nagykálnai Tamás


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szerkesztőség
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2008-10-09 13:58:39; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 15:07

        Tudjon meg többet: Izotóp-vizsgálat
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Üdvözlöm. Édesanyám skizofrén betegségben szenved,kizáró gondnokság alá van helyezve. A gyámhivatal rendelte ki. 4 év alatt soha nem vitte orvoshoz,ennek eredménye egy előrehaladott mellrák lett. Anyukám egyedül el,önellátásra...
        Tisztelt Doktornő! 3 hete volt egy leep nőgyógyászati kisműtétem Debrecenben, a szövettani eredményem sajnos rákos sejteket mutatott, így a nőgyógyászom újabb konizációs műtétet javasolt a jövő hétre. Elküldöm önnek a szövettan...
        Kedves Doktornő! Édesanyámat - 63 éves - 2015. augusztusában műtötték rosszindulatú emlődaganat (Grade II., hormon pozitív, HER2 negatív) miatt, jobb oldali emlő teljes eltávolítása történt, illetve 14 nyirokcsomóból 13 áttétes volt. 6...
        Tisztelt Doktornő! Októberben a jobb emlőmben 9 óra irányában egy 17x4 mm és 7 óra irányában egy 5x4 mm daganatokat diagnosztizáltak.csontizotóp vizsgálatom negativ,tumormarker eredményem értékhatáron belüli,mellkas rtg negativ,mellkas...
        Kérem segítsen értelmezni az alábbi szövettani eredményt. Valóban rosszindulatú daganatról van szó? Gégerák műthető-e lézeres eljárással? Mit jelent a rosszul differenciált carcinoma kifejezés? Válaszát köszönöm. II. Mikroszkópban a...
        Tisztelt Doktor úr! Azzal a kèrèssel fordulok önhöz,hogy segítsen nekem èrtelmezni az orvosi szakkifejezèseket,hogy èdesapám hanyadik stádiumban van, mire számíthatunk,ha nem kap további kezelèst,ès mennyi időt tölthetünk mèg...
        Egy 13,5cm es pólustávolságú 8cm magas valamint 7.1cm széles vesepreparátum érkezett csatlakozó szakadozott zsirszövettel.Hilusi képlet A jelzéssel.A preparátumot hosszába felszelve a metszlapon az alsó polust kitöltve egy 7,8x8,2x7,1 cm es...
        Tisztelt Doktornő!Édesanyámnál nemrég tüdőrákot diagnosztizáltak!Történt szövettan mintavétel melynek az eredménye:A hörgő bioptátumban gyulladásos környezetben nagy atípusos hámsejtek szabálytalan sejtmaggal,helyenként prominens...
        Tisztelt Doktornő! 1 éve műtöttek hideg göbös pajzsmirigy miatt NEAR TOTAL THYREOIDECTOMIÁT csináltak..Akkor a szövettan visszajött amibe az volt leírva hogy :CARCINOMA PARVUM GLANDULAE THYREOIDEAE L.D-PAPILLARIS TÍPUS,FOLLICULARIS...
        Tisztelt Doktornő! Nemrég a mandula rosszindulatú daganatát diagnosztizálták nálam.( C 0990) A PET CT leleten a következő található: Intenzív metabolizmusú bal oldali mesopharynx tumor igazolható.Mindkét oldalon magas-parajugularisan...