• Izotóp-vizsgálat - Veszélyes másokra?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Évekkel ezelőtt pajzsmirigyemet vizsgálták izotópos módszerrel. Nemrég tudtam csak meg, hogy ilyenkor nem ajánlott kisgyermek közelébe menni. Megrémültem, mert kislányom akkor még csak pár éves volt, és én bizony vele voltam aznap. Milyen veszélyt jelenthetett ez gyermekemre? Azért is nyugtalanít most ez a probléma, mert apámnál végső stádiumú áttétes prosztatarákot diagnosztizáltak. Mivel nem tud betegsége súlyosságáról, sem a rajta elvégzett vizsgálatok milyenségéről, tartok tőle, hogy esetleg éppen csontizotóp-vizsgálat után látogatom meg, s ezután otthon esetleg veszélyt jelenthetek gyermekemre. Van e szükség olyan "elővigyázatosságra", mint lefürdés, ruhacsere, esetleg máshol alvás egy ilyen látogatás után?

        WEBBeteg szakértő válasza a Izotóp-vizsgálat témában

        A kérdés valóban kicsit naiv, meg kicsit nem is naiv.
        Más dolog az izotóp KEZELÉS:
        ilyenkor nagy mennyiségben adnak be pont az illető szervben fölhalmozódó (mondjuk a pajzsmirigyben, vagy csontáttétes fájdalmak esetén pont a csontáttétben halmozódó) sugárzó anyagokat, ilyenkor a beteg közelében nem helyes tartózkodni. Persze pajzsmirigy izotóp-kezelés esetén pl. haza sem engedik a beteget néhány napig, hiszen pajzsmirigye erősen sugárzik, sőt vizeletével, székletével, verejtékével is sugárzó anyag távozik, a csatornába sem engedhető. Még a kórházi ágyneműjét is külön kell tárolni, stb. Szokás a bevitt anyag felezési idejének legalább az 5-szörösét megvárni - ez azt jelenti, hogy az eredeti mennyiség ötször feleződött, azaz fél, negyed, nyolcad, tizenhatod, harmincketted rész van már csak meg.
        Ha muszáj éppen az izotóp-vizsgálat napján meglátogatni gyerekestül a Papát, akkor - bár nem komoly a dolog - de én a gyerekkel együtt történő látogatást egy-két nappal elhalasztanám a gyerek miatt. Egyébként az izotópos orvos/asszisztensnő ezt pontosan megmondja, vagy meg kell kérdezni. Nem kell nekünk mindannyiunknak atomfizikából jelesre állni.
        Tehát nyugi!

        Üdvözlettel:

         Dr. Nagykálnai Tamás


        WEBBeteg szerkesztőség

         WEBBeteg szerkesztőség
        Kedves Kérdezőnk!
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2008-10-09 13:58:39; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 15:07

        Tudjon meg többet: Izotóp-vizsgálat

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő. Èdesanyám 5 ève rákbeteg, átesett több műtèten, sugárkezelèsen( 5 èv alatt több különböző fajtát kapott megszakítások nèlkül) legutóbbi sugárkezelès 5 alkalommal volt 2 hete volt az utolsó, azóta állapota...
        Tisztelt Doktor Úr! A férjem csontrák-tüdőrákban szenved. A betegséget 1 évvel ezelőtt diagnosztizálták. Kapott kemoterápiás és sugár kezelést.A kezelések nem hozták meg a várt eredményt. Jelenleg nem kap kezelést, a betegség nagyon...
        Tisztelt Doktornő Doktor Úr! Azért fordulok Önhöz, mert teljesen tanácstalan vagyok a nekem kiírt kezeléssel kapcsolatban. Röviden a betegségem története: A jobb oldali petefészkemen 12 cm es ciszát diagnoztizáltak.Ami ilyenkor következik:...
        Tisztelt Doktor/Nő!!! Édesapámnak(58éves) 2012-ben térdműtétje volt atroszkopsan porc szilánkok eltávolítása miatt majd 2013-ban rosszindulatú prosztatarákkal műtötték sikeresen!!!A műtét előtt csináltak nála csont izotóp vizsgálatot...
        Üdvözlöm! Azt szeretném megkérdezni,hogy az egyik kedves ismerősömnek az onkológusa nem akart felírni egy infúziót.Magáról az infúziórol egy másik orvos tájékoztatta. Ha szeretné megbeszélni egy másik onkológussal,aki esetleg távol...
        Tisztelt Doktor úr/úrhölgy! Édesanyámmal kapcsolatban lenne kérdésem, három hónappal ezelőtt kezdődtek széklet problémai, és jó egy hónapja ehhez társult szinte napi szinten hányas. Lelki okokra gondoltam, mivel el kellett hagynia...
        2013.novembertől 2014.januárig garatrák miatt sugárterápiára jártam.A terápia Hál isten sikeres volt.De állítólag(?) a sugárkezeléstől úgy bedagadt torkom,hogy légcsőmetszést kellet csinálni!A műtét után (ami nagyon fájt)az...
        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 49 éves vagyok,betegségről nem tudok, fél éve hagytam abba a dohányzást. Szűrővizsgálati célból évente megyek teljes vérképre (tumormarkerek is) hasi UH-ra és 2013 októberben voltam CT-s tüdőszűrésen is,...
        Tisztelt Dr. nő/úr! Már korábban is írtam önöknek. Kaptam is rá választ amit nagyon köszönök. Most egy új fejlemény jelentkezett betegségemmel kapcsolatban és kíváncsi lennék az ön véleményére. Sajnos az Angol orvosokba nem nagyon...
        Tisztelt Doktor úr! Édesapámnál a közelmúltban rosszindulatú vastagbél rákot diagnosztizáltak. Laparoszkópos eljárással megműtötték. Jelenleg a műtét utáni szövettani eredményre várunk. A műtét előtti CT-n illetve a műtét közben...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Nem régiben Papilláris Carcinomával diagnosztizáltak,a pajzsmirigyemen egy soliter 1 cm méretű göböt találtak,a műtéten már túl vagyok,near totál pajzsmirigy eltávolítás történt.2 Pozitív nyirokcsomót...
        Tisztelt DRÚR! 2014.-08-09-16.53 kor tettem fel a kérdésem a hogyan tovább cimel!Erre Őn válaszol illetve tett fel kérdést mert nem volt egyértelmű az írásom!Az előzőleg amiket ott leirtam azt nem írom le újra ,mert akkor nem férne ki!Méh...
        Tisztelt Doktor Úr! Prosztata daganatomra sugárkezelést kapok.A kezelés terve:22x2Gy a prosztata környéki nyirokrégiók területére,majd 8x2G a pr.-vesicula seminalis felső 1/3-a és biztonsági zóna területére,majd 7x2Gy a pr.és biztonsági...
        Üdvözlöm Doktor Nő/Úr! Tavaly januárban egy göböt vettem észre a pajzsmirigyem jobb oldali lebenyén.Többszöri mintavétel után az orvosok rákot diagnosztizáltak és úgy döntöttek hogy eltávolítják,de a bal lebenyemmel együtt.Ez...
        T.Nagykálnai Dr Úr! 70 éves férjem 4 éve prosztatarákos csontáttétekkel. Kapott hormonkezelést, majd kemókat, de egy idő után a PSA mindig emelkedett.jelenleg 3600. /2129-el indult 4 éve, ami lement 14.7-re is/1 éve kapott szivinfarktust,...
        Tisztelt Doktornő! Páromnál C3410, C7800, C7820 típusú inoperábilis (aorta érintettség miatt) adenocarcinomát diagnosztizáltak, J4390 tüdőtágulással. A hasi ultrahang nem mutatott ki távoli áttétet, ugyanakkor tudomásunk szerint nem...
        Tisztel Dr Ur Herezacskómban bal oldalon volt egy kb. fél cm átmérőjű csomó, és herém körül kevés folyadék, jobb oldalon a herém körül szintén víz volt ez a csomó kb. fél év alatt libatojás nagyságúra nőt, combtőben volt egy...
        Tisztelt Doktor Úr! 27 éves vagyok, egészséges. Tavasszal derült ki hogy nagynénémnek (apai ágon) mellrákja van (azonnal kioperálták a "csomót", nem kellett utólagos kezelés, jelenleg jól van) Ekkor tudtam meg azt is hogy kb.15 éve nagymamám...
        Kérdésem az lenne hogy mit gondol a b17-ről. Előre haladott emlődaganat ct előtt. Vàlaszát köszönöm.
        Tisztelt DoktorÚR/dOKTOR NŐ! A férjemet 3 hete műtötték vastagbéldaganattal, és az egyik nyirokcsomóban, amit kivettek találtak rosszindulatú elváltozást, ezért 18-án megkezdik nála a kemoterápiát. Egyébként a műtét jol sikerült....