• Izotóp-vizsgálat - Veszélyes másokra?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Évekkel ezelőtt pajzsmirigyemet vizsgálták izotópos módszerrel. Nemrég tudtam csak meg, hogy ilyenkor nem ajánlott kisgyermek közelébe menni. Megrémültem, mert kislányom akkor még csak pár éves volt, és én bizony vele voltam aznap. Milyen veszélyt jelenthetett ez gyermekemre? Azért is nyugtalanít most ez a probléma, mert apámnál végső stádiumú áttétes prosztatarákot diagnosztizáltak. Mivel nem tud betegsége súlyosságáról, sem a rajta elvégzett vizsgálatok milyenségéről, tartok tőle, hogy esetleg éppen csontizotóp-vizsgálat után látogatom meg, s ezután otthon esetleg veszélyt jelenthetek gyermekemre. Van e szükség olyan "elővigyázatosságra", mint lefürdés, ruhacsere, esetleg máshol alvás egy ilyen látogatás után? Bocsásson meg, ha naiv a kérdésem, teljesen tájékozatlan vagyok ebben a témában.

        WEBBeteg szakértő válasza a Izotóp-vizsgálat témában

        Tisztelt Kérdező!

        A kérdés valóban kicsit naív, meg kicsit nem is naív.
        Más dolog az izotóp KEZELÉS:
        ilyenkor nagy mennyiségben adnak be pont az illető szervben fölhalmozódó (mondjuk a pajzsmirigyben, vagy csontáttétes fájdalmak esetén pont a csontáttétben halmozódó) sugárzó anyagokat, ilyenkor a beteg közelében nem helyes tartózkodni. Persze pajzsmirigy izotóp-kezelés esetén pl. haza sem engedik a beteget néhány napig, hiszen pajzsmirigye erősen sugárzik, sőt vizeletével, székletével, verejtékével is sugárzó anyag távozik, a csatornába sem engedhető. Még a kórházi ágyneműjét is külön kell tárolni, stb. Szokás a bevitt anyag felezési idejének legalább az 5-szörösét megvárni - ez azt jelenti, hogy az eredeti mennyiség ötször feleződött, azaz fél, negyed, nyolcad, tizenhatod, harminceketted rész van már csak meg.
        Ha muszály éppen az izotóp-vizsgálat napján meglátogatni gyerekestül a Papát, akkor - bár nem komoly a dolog - de én a gyerekkel együtt történő látogatást egy-két nappal elhalasztanám a gyerek miatt. Egyébként az izotópos orvos/asszisztensnő ezt pontosan megmondja, vagy meg kell kérdezni. Nem kell nekünk mindannyiunknak atomfizikából jelesre állni.
        Tehát nyugi!

        Üdvözlettel:

         Dr. Nagykálnai Tamás

         WEBBeteg szerkesztőség
        Tisztelettel!
        WEBBeteg szakértő
        Kedves Kérdezőnk!
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2008-10-09 13:58:39; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 15:07

        Tudjon meg többet: Izotóp-vizsgálat

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztel Dr Ur Herezacskómban bal oldalon volt egy kb. fél cm átmérőjű csomó, és herém körül kevés folyadék, jobb oldalon a herém körül szintén víz volt ez a csomó kb. fél év alatt libatojás nagyságúra nőt, combtőben volt egy...
        Tisztelt Doktor Úr! 27 éves vagyok, egészséges. Tavasszal derült ki hogy nagynénémnek (apai ágon) mellrákja van (azonnal kioperálták a "csomót", nem kellett utólagos kezelés, jelenleg jól van) Ekkor tudtam meg azt is hogy kb.15 éve nagymamám...
        Kérdésem az lenne hogy mit gondol a b17-ről. Előre haladott emlődaganat ct előtt. Vàlaszát köszönöm.
        Tisztelt DoktorÚR/dOKTOR NŐ! A férjemet 3 hete műtötték vastagbéldaganattal, és az egyik nyirokcsomóban, amit kivettek találtak rosszindulatú elváltozást, ezért 18-án megkezdik nála a kemoterápiát. Egyébként a műtét jol sikerült....
        A nevem Okszána! Férjem nevében írok. 2014 februárjában diagnosztizáltak vastagbél rákot áttételekkel a májra. Túl van 7 kémiaterápián (Folfox 6). A daganat nem okoz székrekedést. A kezelés nagyon hatásos. A májban lévő áttételek...
        Tisztelt doktornő/úr! Édesapámat végbél daganattal műtötték 5 hete. Megérkezett a szövettani lelet, mely a mellékletben található. 1 hete megvolt az kemoterápiás kezelése (de gramont. Mire számíthatunk, mit jelent a szövettan. Most úgy...
        Tisztelt Doktor Úr, Doktornő július 17-én lesz 2 éve, hogy hasnyálmirigy fejben, 5 cm-es daganatot találtak férjemnél, 2 db májban áttétes csomóval.Mivel a daganat nyomta az epevezetéket, stent beültetésre került sor -amit már többször...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő ! Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz....Édesanyám sajnos beteg... rosszindulatú daganata van a vastagbelén. Rendszeresen jár sugár illetve kemoterápiás kezelésekre. A kérdésem az lenne, hogy sokat halottunk arról...
        Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy a vastagbéldaganatszűrést székletből! támogatja e a TB? Ha nem akkor mennyibe kerül ha ilyet szeretnék? Azért szeretném ezt megtudni mert elterjedt az a gyakorlat, hogy nagyívű előadásokon adnak...
        Tisztelt Cím! Édesanyám 2 hónapja, 64 évesen elhunyt.5 évvel ezelőtt diagnosztizáltak nála rosszindulatú végbéldaganatot, ezt követően sugárkezelés, műtét ( ideiglenes sztomával), majd kemoterápiás kezelések következtek,a műtétet...
        Kedves Doktornő! Mellékletben megküldöm legutolsó összefoglaló leletemet, mely tartalmaz a betegségemmel kapcsolatban minden adatot. Kérdésem az lenne, hogy szükséges-e újabb kemoterápiát kapnom? Nagyon köszönöm, hogy időt fordítanak...
        Tisztelt Orvosszakértő! Régebb óta fájdogált a hátam, de tavaly nyáron egy "púp" is megjelent rajta, ami nem akart elmúlni, így megmutattam a háziorvosunknak. Ő röntgenre küldött, ami enyhe gerincferdülést mutatott, és így az orvosunk...
        Tisztelt Doktor Úr! Szeretném kikérni a véleményét édesapám labor eredményével kapcsolatban,több mint fél éve diagnosztizátak nála rosszindulatú húgyhólyagrákot, volt egy rezekciós műtétje, de sajnos a tumor a hólyagban tovább nőtt,...
        Tisztelt DoktorÚr/Doktornő! Olyan kérdéssel fordulnék önhöz,hogy február óta állandó köhögés tapasztalható, a röntgenen kis foltot találtak a tüdőmön. Alkalmanként a karom beödémásodik. A mellemben nem diagnosztizált csomó...
        Üdv! Tegnap reggel egy csomószerűségre lettem figyelmes a herezacskó jobb oldalán a kiindulópontnál. Annyira kicsi és annyira felül van a hajlatnál, hogy önellenőrzés során sem lehet észrevenni, csak teljesen véletlenül vettem...
        Tisztelt Doktor nő/ Úr! Sajnos 74 éves édesapámnál rosszindulatú végbélrákot diagnosztizáltak. A mellékelt leleteket szövettan, UH, CT szeretném értelmezni, mit is jelentenek. Köszönettel
        Édesapámnak nyelőcsődaganat miatt eltávolították a nyelőcsövét és gyomorból alakítottak ki újat és ahhoz felhúzták a vékonybelet. Áttéte nincs. A műtét előtt 1 hónapon keresztül belgyógyász által receptre írt tápszert evett és...
        Egy hónappal ezelőtt diagnosztizáltak nálam hasnyálmirigy fej daganatot. Szövettan nyirokcsomóból:Net adenocc.Primer tu.pancreas fejben helyezkedik el. Orvosaim a kemoterápiás kezelést ajánlják. Műtétet kizárták.Kérdésem, hogy a kemo...
        Kislányom kórházban van, agydaganattal műtötték, az orvos szerint melanoma. A szövettani eredményre itt, Romániában 10 napig kell várni...Sok az anyajegye, ezeken nincs változás, semmije nem fájt, nyirokcsomók nincsenek megduzzadva a műtét...
        Tisztelt doktornő/ doktor úr! kb egy hónapja pár napig érzékeny volt a herém.elmúlt de kb egy hete érzékeltem a jobb oldalon egy csomót,amit növekvőnek érzek tapintás alapján. mi lehet ez? reménykedem hogy nem rák.ha az lenne,mennyi időm...