• Izotóp-vizsgálat - Veszélyes másokra?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Évekkel ezelőtt pajzsmirigyemet vizsgálták izotópos módszerrel. Nemrég tudtam csak meg, hogy ilyenkor nem ajánlott kisgyermek közelébe menni. Megrémültem, mert kislányom akkor még csak pár éves volt, és én bizony vele voltam aznap. Milyen veszélyt jelenthetett ez gyermekemre? Azért is nyugtalanít most ez a probléma, mert apámnál végső stádiumú áttétes prosztatarákot diagnosztizáltak. Mivel nem tud betegsége súlyosságáról, sem a rajta elvégzett vizsgálatok milyenségéről, tartok tőle, hogy esetleg éppen csontizotóp-vizsgálat után látogatom meg, s ezután otthon esetleg veszélyt jelenthetek gyermekemre. Van e szükség olyan "elővigyázatosságra", mint lefürdés, ruhacsere, esetleg máshol alvás egy ilyen látogatás után?

        WEBBeteg szakértő válasza a Izotóp-vizsgálat témában

        A kérdés valóban kicsit naiv, meg kicsit nem is naiv.
        Más dolog az izotóp KEZELÉS:
        ilyenkor nagy mennyiségben adnak be pont az illető szervben fölhalmozódó (mondjuk a pajzsmirigyben, vagy csontáttétes fájdalmak esetén pont a csontáttétben halmozódó) sugárzó anyagokat, ilyenkor a beteg közelében nem helyes tartózkodni. Persze pajzsmirigy izotóp-kezelés esetén pl. haza sem engedik a beteget néhány napig, hiszen pajzsmirigye erősen sugárzik, sőt vizeletével, székletével, verejtékével is sugárzó anyag távozik, a csatornába sem engedhető. Még a kórházi ágyneműjét is külön kell tárolni, stb. Szokás a bevitt anyag felezési idejének legalább az 5-szörösét megvárni - ez azt jelenti, hogy az eredeti mennyiség ötször feleződött, azaz fél, negyed, nyolcad, tizenhatod, harmincketted rész van már csak meg.
        Ha muszáj éppen az izotóp-vizsgálat napján meglátogatni gyerekestül a Papát, akkor - bár nem komoly a dolog - de én a gyerekkel együtt történő látogatást egy-két nappal elhalasztanám a gyerek miatt. Egyébként az izotópos orvos/asszisztensnő ezt pontosan megmondja, vagy meg kell kérdezni. Nem kell nekünk mindannyiunknak atomfizikából jelesre állni.
        Tehát nyugi!

        Üdvözlettel:

         Dr. Nagykálnai Tamás


        WEBBeteg szerkesztőség

         WEBBeteg szerkesztőség
        Kedves Kérdezőnk!
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2008-10-09 13:58:39; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 15:07

        Tudjon meg többet: Izotóp-vizsgálat

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        TISZTELT DR.NŐ Félve írok ide és kérdeznék,úgy születtem hogy az egyik herém nem szált le,és mivel a szüleim első gyermeke két hetes korában meghalt ezért féltettek kitenni minden nemű beavatkozásnak akkoriban. Sajnos az évek során és is...
        Tisztelt Doktornő! Hasnyálmirigyem farki részén kalcifikálódott tumort diagnosztizáltak hasi feltáró-műtét után. Sajnos, a tervezett farok rész eltávolítását a sebészorvosom nem tudta megvalósítani, mert a farok hozzátapadt...
        Tisztelt Doktornő! Ma voltam mammográfián és ultrahangon.Eredményem a következő. A bal emlő centrumában és külső-alsó negyedben egy 6cm-es konfluálódó,szabálytalan alakú és szélű tumoros terület látható pathológiás...
        Üdvözlöm én K.Csilla vagyok azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy edesapamnak körülbelül 3hete elkezdett puffadni a hasa, nem étk ezett sokszor hányt majd a héten már vett erőt magán nagy unszolas árán és multhet vasárnap elment az...
        Anyukám 1 hónapja köhögött és az utóbbi napokban nehezebben vette a levegőt, ezért elment orvoshoz, aki megállapította hogy a tüdején tompulat van a légzésében, elküldte tüdőgondozóba, ahol kiderült hogy víz van a tüdején....
        Jó estét kívánok! Érdeklődni szeretnék, édesanyám állapotáról.Jelenleg 76 éves, pár napja a mandula alatt megjelent egy diónyi dudor, amely kívülről is jól látható.Tapintásra fájdalmas. Decemberben megfázás után jelentkezett, de...
        Tisztelt Doktornő! / Webbeteg! Az alábbi levelet 2014 december 21-én írtam, sajnos azóta nem érkezett válasz, ezért idemásolom. Tisztelt Doktornő! Édesanyámat két ízben műtötték a vastagbél daganatos megbetegedése miatt. 2008 -...
        Kedves Doktornő! Azzal a kérdéssel szeretnék magához fordulni, hogy vérezhet-e attól a végbél, hogy kidörzsölöm (nem az aranyeret)? Nem gyakran szokott ez előfordulni, akkor is csak "maszatolódik", vagy egy csepp vér kerül csak a toalett...
        Tisztelt Doktornő! Tavaly szeptemberben voltam mammográfia vizsgálton, amelynek eredménye-a mellkasfal közelében az emlő-axilla átmenet magasságában lévő jobb oldalon 10 mm-es a bal oldalon 15-18 mm-es körülít lágyrészképlet részlegesen...
        Kedves Doktornő! Az előző levelemben sajnos nem írtam le a részleteket.Öt éve műtöttek .Teljes prosztata eltávolítás. Szövettan:T3bN1 (1/2) R+ Gs5+5=10 Ezután hormonterápia elligárd inj. PSA négy és fél éven keresztűl 0,02 .Négyhónapja...
        kISMEDENCEI SUGÁRKEZELÉS UTÁN SZERETNÉK SZAUNÁZNI, GYÓGYVÍZBE MENNI ÉS ÚSZNI. mIKOR LEHETSÉGES EZ. kÖSZÖNETTEL: iSTÓK BARNABÁS
        Tisztelt doktornő! Kelemen Szilvia vagyok. Magyar Andrásné(1961.08.16) nevében írok Önnek. A következő kérdésben szeretne segítséget kérni: Végbéldaganatos beteg vagyok és sztómám van. 2013-ban távolították el a daganatot, előtte...
        Kb. 1 hete a jobb fülem alatt jött ki az első csomó, ami fájt is kicsit pirosabb volt a felülete. Majd további csomók is kijöttek a nyakamon, a fülem előtt, a fülem mögött, a jobb oldalon is ugyanúgy. Fül-orr-gégészeti vizsgálaton voltam...
        Tisztelt Doktornő! Édesapám 65 éves december 7 én combcsonttörésnél vették észre hogy áttétes daganat van nála,a mütét alatt kapott egy strokot is.Átszállitották a neurologiára majd a belgyogyászatra,ahol kiderült hogy kissejtes...
        Jo napot! 3 eve egy kis csomot vettem eszre a herem felso felen,Azota semmi sem valtozott,nincs fajdalom,rakos megbetegedesre utalo tunet. Uj csomo sem jelent me. Mi lehet ez? Lehet rak? Vagy csak egy mirigymegnagyobbodas? Udv:E. Botond
        Tisztelt doktornő! Szeretném megkérdezni,hogy betegségeimre milyen varga féle gyógygomba készítményt ajánl,milyen gyakorisággal és milyen mennyiségben? Betegségeim:II.sz.diabetesz,hypertonia,magas koleszterin és triglicerin,túlsúly,prostata...
        Tisztelt Doktornő! Édesapám 65 éves decemberben combcsonttőrésnél észrevették áttétes daganat van nála.Azóta haza hoztuk az otthonunkban ápoljuk kiderült hogy kissejtes tüdőrák utolsó stádiumában van!Három napja alig eszik iszik valamit...
        Nagymamámnak melldaganatot diagnosztizáltak 2014,11,03án.nov05én szövetminta eredménye: Mikroszkóposan necroticus háttérállományban degeneratív elváltozásokat is mutató atypusos ductalis típusú sejteket,ill kisebb sejtcsoportokat...
        Üdvözlöm. A kérdésem csupán informativ lenne, joformán, hogy van miért aggodnom az elhangzottak alapján, vagy sem. 23 éves, fiú vagyok, több hónapja (akár éve), egy furcsa, naggyából 2-3cm es gümőt érzek a köldököm bal oldalának...
        Tisztelt Tóth Judit Doktornő! 2015.01.19-én heamangioma címmel ellátott kérdésemre nagyon szépen köszönöm válaszát,viszont szeretnék még egy kérdést feltenni ezzel a témával kapcsolatban,hogy valójában mivel még nem nagy méretű 2.5...