• Izotóp-vizsgálat - Veszélyes másokra?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Évekkel ezelőtt pajzsmirigyemet vizsgálták izotópos módszerrel. Nemrég tudtam csak meg, hogy ilyenkor nem ajánlott kisgyermek közelébe menni. Megrémültem, mert kislányom akkor még csak pár éves volt, és én bizony vele voltam aznap. Milyen veszélyt jelenthetett ez gyermekemre? Azért is nyugtalanít most ez a probléma, mert apámnál végső stádiumú áttétes prosztatarákot diagnosztizáltak. Mivel nem tud betegsége súlyosságáról, sem a rajta elvégzett vizsgálatok milyenségéről, tartok tőle, hogy esetleg éppen csontizotóp-vizsgálat után látogatom meg, s ezután otthon esetleg veszélyt jelenthetek gyermekemre. Van e szükség olyan "elővigyázatosságra", mint lefürdés, ruhacsere, esetleg máshol alvás egy ilyen látogatás után?

        WEBBeteg szakértő válasza a Izotóp-vizsgálat témában

        A kérdés valóban kicsit naiv, meg kicsit nem is naiv.
        Más dolog az izotóp KEZELÉS:
        ilyenkor nagy mennyiségben adnak be pont az illető szervben fölhalmozódó (mondjuk a pajzsmirigyben, vagy csontáttétes fájdalmak esetén pont a csontáttétben halmozódó) sugárzó anyagokat, ilyenkor a beteg közelében nem helyes tartózkodni. Persze pajzsmirigy izotóp-kezelés esetén pl. haza sem engedik a beteget néhány napig, hiszen pajzsmirigye erősen sugárzik, sőt vizeletével, székletével, verejtékével is sugárzó anyag távozik, a csatornába sem engedhető. Még a kórházi ágyneműjét is külön kell tárolni, stb. Szokás a bevitt anyag felezési idejének legalább az 5-szörösét megvárni - ez azt jelenti, hogy az eredeti mennyiség ötször feleződött, azaz fél, negyed, nyolcad, tizenhatod, harmincketted rész van már csak meg.
        Ha muszáj éppen az izotóp-vizsgálat napján meglátogatni gyerekestül a Papát, akkor - bár nem komoly a dolog - de én a gyerekkel együtt történő látogatást egy-két nappal elhalasztanám a gyerek miatt. Egyébként az izotópos orvos/asszisztensnő ezt pontosan megmondja, vagy meg kell kérdezni. Nem kell nekünk mindannyiunknak atomfizikából jelesre állni.
        Tehát nyugi!

        Üdvözlettel:

         Dr. Nagykálnai Tamás


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szerkesztőség
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2008-10-09 13:58:39; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 15:07

        Tudjon meg többet: Izotóp-vizsgálat
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! A laborleleten a CRP 12,98 mg/L (ref.érték 0,00-5,00), AFP 15,6 ug/L (ref. érték 0,0-6,0), CA 125 152,4 U/mL (ref. érték 0,0-35,0), TPA 72 (ref- érték 75) A CEA, HE4,, CA 15-3, CA 19-9,CA 72-4, Cyfra 21-1,S 100 protein, NSE 15,1...
        Édesanyámnak a bőrgyógyász C4430/3 kódú daganatot diagnosztizált. Ez alapján műtétileg eltávolították a Zm.-i kórházban, Zalaegerszegen. 35mm hosszú, 20mm széles kimetszéssel. A szövettani eredmény: melanoma malignum nodularis,...
        Üdvözlöm! Lány testvéremen 4cm tüdő rákot diagnosztizaltak több attétel mint máj, nyirokcsomo,és csont . Az orvosok nem műthetönek állapították meg.ezen kívül 4. Stadiumban van azt mondtak.szeretném tudni mennyi időnk van még...
        Tisztelt Doktornő! Édesapámat végbélrákkal diagnosztizálták, megműtötték. Végleges stomát kapott és a korházi zárójelentést idézvén lenne egy-két kérdésem Önhöz. "A műtét során a máj VII-VIII-as segmentum határán 2db, a bal...
        Tisztelt Doktornő! Édesapámnál (67 éves) 2016.06.08-án vastagbél daganatot találtak. A műtétet sürgősséggel 2016.06.18-án elvégezték, mivel a daganat a vakbél területén helyezkedett el és egyik napról a másikra begyulladt a vakbele,...
        Tisztelt Webbeteg! Édesapámat 2016.06.07-én diagnosztizálták végbélrákkal(adenocarcinoma mucinous recti). A végbélnyílástól számítva 2 és 12 cm között találták a daganatot. 2016.07.25-én megműtötték. Sajnos stomát kapott. Műtétet...
        Tisztelt Doktornő! Nagymamámnál a napokban a hasi MR hasnyámirigy tumort igazolt, amelyet 3 cm-nek ír le. A májban a 4-es segmentumban 5cm-es cisztarendszer-ezt tudtuk korábban is-,a bal lebenyben 16 mm-es ciszta. , valamint a mellékvesék 15 mm-re...
        Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő! Édesanyámat, aki most 56 éves még 2013-ban diagnosztizálták mellrákkal. Levették az egyik mellét és kapott is kemoterápiát, utána eltűnt a daganat. 2015 végén áttétet diagnosztizáltak a nyaki...
        jobb vese térfoglalást,multipéex kétoldali tdőmetastazisokat bal vesében szintén áttének imponáló képletet igazolt.Csaknem az összes tüdőszegmentumot érintve lobulált konturu kontrasztanyagot halmozó lágyrész terimék figyelhető meg...
        jobb oldali vese alsó harmada területén kiterjedt axiálisan68x88mm es cranio-caudalisan 70mm antero posterior 68mm es inhomogén halmozó meszesedést is tartalmazó térfoglalás különithető el.Urographiás fázisban a vesék a kontraszt anyagot...