• Nyelőcső daganat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! 68 éves Nagypapámnál nyelőcső daganatot észleltek, a nyelőcső felső harmadában, konkrétan a jobb oldalon 20 és 26 cm között, a lument is szűkítve egyenetlen felszínű szövetszaporulatot, ujjbegynyi hiatus hernia-t (sérv?), reflux oesophagitist és "tu oesophagei"-t diagnosztizáltak (gondolom ez a tumor)vmint mellékvese adenomát. Még várja a szövettant, már 10napja levették a mintát. A mellékvesében ez áttétet is jelenthet, vagy ez ettől független is lehet? Vagy nagy a valószínűsége az áttétnek már? Még annyit írtak, hogy a felső mediastinum kissé kiszélesedett, melyen belül a trachea légsávja ívben kissé balra dislocált, enyhén comprimált. Fizikálisan mo. kitöltött supraclavium, nycs. nem tap....(ez mit jelent?) Rettenetesen sokat és hosszan köhög, de enni-inni még tud, bár már nyelési nehezítettsége van. A két hónappal korábbi tüdőfelvételéhez képest azt írták, hogy a jobb hílus tömegesebb. Ilyen rövid idő alatt kialakulhat nála daganat? Nem tudom, létezhet, hogy ezt még időben felfedezték nála? Két hónappal korábbi vérképe teljesen jó volt!! Kérdésem, hogy tudnak-e az orvosok segíteni még rajta, és ha igen, mire számítsunk, tudomásom szerint sajnos nem jók a kilátásai. Köszönöm válaszát! M. Kinga

        WEBBeteg szakértő válasza a nyelőcső daganat témában

        Tisztelt Kérdező!

        Nagypapának nyelőcsőrákja van, a tu.oesophagei azt jelenti. Szövettan 10-14 nap szokott lenni, nem tudom melyik kórházban vették.
        A mellékvese adenoma valószínűleg független dolog, a nyelőcsőrák nem szokott a mellékvesébe áttételt képezni (például a tüdőrák bizony gyakran szokott). A nyelőcsőrák inkább a helyi terjedése miatt - tehát nem annyira az áttét-képzési hajlama miatt - borzasztó veszélyes betegség, mert a nyelőcső falának szerkezete olyan (vékony), hogy hamar áttör rajta a tumor.
        Tehát egy nagyon alattomos, ronda betegség.
        A legsürgősebben nyelőcső-sebésznek kell megmutatni a filmekkel, leletekkel együtt (például Budapesten az egyetemi sebészeti klinikán ). Ha a tumor áttör a gátor-üregbe (mediastinumba), akkor nagyon nagy baj van.

         Dr. Nagykálnai Tamás onkológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-17 16:01:26; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 08:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: