• Mastopathia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A mammográfiás szűrővizsgálati eredményem aggaszt. Mastopathia cystica diffuza. Szeretném kérdezni, az iránydiagnózisban leírt orvosi vélemény szerint kialakulhat-e rosszindulatú daganat? A leletben leírtak, "adenoticus parenchymájú emlők,mindkét emlőben benignomával. Az emlőkben malignitásra gyanús jeleket mutató tumorárnyék, kóros meszesedés nem különíthető el. Vélemény: Malignitás nem igazolható. Szeretném kérdezni, ez elrákosodhat? Miért nem javasol műtétet?

        WEBBeteg szakértő válasza a mellrák témában

        Tisztelt Kérdező!

        A leírás szerint az emlők egyértelműen NEM TARTALMAZNAK TUMORÁRNYÉKOT, stb.stb. Tehát nincs rák. Mit akar operáltatni?

        Ép emlőket?
        Nagyon magas emlőrák-kockázatú betegeknél (genetikai vizsgálattal igazolt BRCA1-2 gén-mutációt hordozóknál) esetleg szóbajöhet az emlők előre történő - u.n. profilaktikus - eltávolítása, mielőtt még rák alakulna ki bennük, de ez a megoldás normál egyénekben egyszerűen butaság. Akkor ki kellene venni a tüdőket is, hogy ne kapjunk tüdőrákot, a gyomrunkat is, a vastagbeleinket is, nőknél a méhet, a petefészket, stb., hogy ne legyen később daganat ezeken a szerveken.
        Ép szerveket kivenni nagyon nagy hiba lenne, és ki vállal ilyen műtétet?
        Az egyéb hajlamosító tényezőket viszont ki tudja zárni az életéből: ne dohányozzon, ne hízzon el, ne használjon hosszú ideig (értem ez alatt 5-15 évig) hormon-készítményeket (fogamzásgátlókat, hormonpótlásokat, hormonkenőcsöket.). Szüljön egy-két gyereket még 30 alatt, szoptassa is őket minél tovább, stb, stb.
        Tanulja meg a saját emlőjének formáját, alakját, szokásait. Ha ezek változnának, keresse fel orvosát.
        Járjon rendszeresen ellenőrzésre speciális helyre.
        A többi a természet dolga.
        Kézcsók


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-14 20:27:45; Megválaszolva: 2011. augusztus 05., 13:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: