• 5FU kemo idegkárosító hatása

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A férjem Fluoruoraci+locovorin vagyis gramond séma kemoterápiát kap /végbélrák/ szeretném kérdezni hogy valóban okoz-e súlyos idegkárosodást? Mint arról a nyár elején olvastam egy weboldalon.

        WEBBeteg szakértő válasza a kemoterápia témában

        Tisztelt Kérdező!

        Férje 5-fluorouracil-leukovorin kezelést kap, a De Gramont séma szerint.
        Valóban többször leírtak idegkárosító hatást a rákbetegség kemoterápiás kezelése során. Ismert az úgynevezett "chemo-brain" (kemoterápiás agy-nak lehetne fordítani) átmeneti tudati zavar is.
        Állatkísérletekben valóban lehetett kimutatni tartós, maradandó idegkárosodást is.
        Emberben (a klinikai gyakorlatban) tartós idegkárosodást nem észlelünk.
        Sok százezer beteg kap ma is ilyen kezelést szerte a világban, mert még mindig ez az egyik legjobb, legjobban bevált, leghatásosabb kezelési mód a vastag-és végbélrák esetén.
        Kezelés nélkül hagyni a rákot viszont egyenlő lenne a halállal.
        Tehát inkább el kell vállalni a mellékhatások - kis százalékban, de bekövetkezhető - kockázatát.
        Jobbulást a férjének!

          Dr. Nagykálnai Tamás onkológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-29 09:56:06; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 14:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: