• Áttét vagy nem áttét

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Nagyon el vagyok keseredve. Nem értem, hogy miért nem mondják meg az embernek kertelés nélkül, hogy pontosan mi is a baja. Édesapámnak 2 éve volt daganata a gyomrában, amit sikeresen kezeltek is. Persze tisztában volt vele, hogy egészségessé kb. 5 év múlva van nyilvánítva, de nem is ez a lényeg. 6 hete nagyon leromlott az állapota, és egy bizonyos értéke: alkalikus foszfatáz 5170 volt. Rengeteg helyen jártunk, pl. csont CT, ami kimutatta, hogy csontelváltozása van. Erre elküldik egy kezelésre: Zometa infúzió (4mg)-ot írnak ki neki, tájékoztatást alig kaptunk. Én mindent megnézek a neten, így ezt a szert is,és azt hittem elájulok. Most akkor daganatra kezelik vagy nem. Ráadásul 39 fokos láza lett másnap, tehát neki ez a szer nem tesz jót, és nem kapott a kórházban kalcium ill. magnézium pótlást. Saját felelőségre lemondható ez a kezelés, és jól cselekszünk-e?

        WEBBeteg szakértő válasza a daganat témában

        Tisztelt Kérdező!

        Összegezve: Papát gyomorrákkal operálták 2 éve.
        Most leromlott az állapota, alkalikus foszfatáze értéke 5000 fölé ment (borzasztó sok).
        Csontvizsgálat ( elmondása szerint CT) csontelváltozást mutatott.
        A legkorszerűbb Zometa infúziót kapja.
        Egy napig lázas volt tőle - mint csaknem minden beteg, aki először kapja ezt a fajta molekulát.
        Otthon naponta kellene Kalcium és D-vitamin pótlást szedni, minden patikában kapható 20-30 féle, recept nélkül.
        A válaszom:
        Daganatra kezelik, csontáttét áll fenn, mert a Zometa a rosszindulatú daganatos csontáttétek kezelésére való.
        Hagyja-e abba saját felelősségére?
        Semmiképpen se mondja le a további kezelést - a Zometa legközelebb már nem nagyon szokott lázat (hidegrázást, gyengeséget, influenza-szerű tüneteket) okozni. A Zometa nem gyógyítja meg, de az őrületes fogyás, a csontfájdalmak csökkennek, az esetleges csonttörések száma csökken azokhoz képest akik nem kapnak ilyen infúziókat.

        Üdvözlettel:

         Dr. Nagykálnai Tamás onkológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-22 15:25:06; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 11:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: