• Phaeochromocytoma-gyereknél

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Extraadrenalis paragamglioma(phaeochromocytoma)-így van a zárójelentésére leírva.Rosszindulatú daganat -ennyit tudok róla.Kétszer műtötték,sugarazták is.Hiába,a daganat újra és újra megnő.Daganatról szeretnék bővebb információt kapni.És meggyógyulunk?

        WEBBeteg szakértő válasza a daganat témában

        Tisztelt Kérdező!

        Nem tudom sajnos, hogy hány éves a gyerek.
        Az ilyen daganat vagy a mellékvese belsejében (velőben) keletkezik, vagy a mellékvesén kívülről (extra-adrenálisan) indul, ilyenkor paragangliomának is nevezik, mert az idegrendszeri sejtekből (ganglionokból) indul ki.
        Lehet családi (örökölt) hajlam következménye, lehet a Von Hippel Lindau betegség része, stb.
        Igen ritka betegség, gyermekkorban pláne ritka, ezért diagnózisához, kezeléséhez sem sokan értenek, hiszen csak egy-két esetet láttak egész életükben, vagy soha nem is láttak ilyet. Ezért kiemelt helyekre (lehetőleg egyetemi gyermekklinikákra) kell ilyenkor menni, ahol sok-sok tapasztalt orvos összesített tapasztalata van jelen.
        Mindössze 10%-ban rosszindulatú a pheochromocytoma, a betegek többségében műtét után nem tér vissza, és végleg meggyógyul.

        Meg kell jegyezni, hogy mivel a daganat vérnyomást (és egyebeket) szabályzó anyagokat, úgynevezett katekolaminokat termel, a műtét előkészítése, altatása, utókezelése különleges szakértelmet kíván. Ezek a katekolaminok a dopamin, az adrenalin, noradrenalin, jelentős tüneteket okoznak: magas vérnyomás, szapora szívműködés, stb.  A vizeletben a végtermékeik (vanillin mandulasav, "metanefrinek") emelkedett mennyiségben vannak jelen, amennyiben a betegség még fennáll. Sikeres műtét után viszont ezek a tünetek eltűnnek, és a vizeletben is a normális mértékűre csökkennek a lebomlási termékek.
        Nem tudom, hol kezelték eddig, a kezelési adatokat sem tudom, de általában:
        Mindenképpen a sikeres TELJES ELTÁVOLÍTÁSRA KELL TÖREKEDNI.
        A konkrét esetről nem tudok véleményt mondani hasi CT, stb. hiányában, de jelen esetben:
        Újra és újra mutassa meg a gyereket a legjobb szakembereknek az országban, vigye a legjobb klinikákra!!!!!!
        Sikerrel járjon!


        Üdvözlettel:

         Dr. Nagykálnai Tamás onkológus

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-14 14:56:30; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 19:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: