• szövettani lelet értelmezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! Szövettani lelet értelmezésében kérek Öntől segítséget. Édesapámat (69 éves) 3 hete műtötték vastagbéldaganattal. Műbillentyűvel és pacemakerrel él. A kórszövettani leletet a napokban kaptuk kézhez. Mikroszkópos leírás: A műtéti resecatum feldolgozása után vastagbél nyálkahártyából kiinduló mirigyképző tumor terjedését látjuk. A tumor felszíne kifekélyesedő, polypoid jelleget mutat, itt villosus, tubolovillosus struktúrák képződnek, mélyebb rétegek irányába muscularis mucosae, submucosa, vagy muscularis propria rétegeket elérve, subserosába is terjedve, a daganat jelentős része nyáktermelővé válik, nagy mucin tócsák figyelhetők meg, ezekben leváló tumorsejtek úsznak. A tumorsejtek MSH2 immunreakcióval magi pozitivitást adnak, MLH1 reakció belső kontroll mellett negatív. A makroszkóposan nyirokcsomónak gondolt képlet közül 13 bizonyult nyirkocsomónak, ezek állománya tumormentes. A cseplesz eltérést nem mutat. Diagnózis: A vastagbél mucinosus adenocarcinomája. A tumor microsatelita instabil (a microsatelita instabilitás alapján a tumor low-grade-nek tekintendő). Pt3N0 (0/13) Perineurális terjedés: nem látható. Sebészi resectios vonalak: tumormentesek. Az Onkoteam javaslata alapján nem kap kemoterápiát. Ennek részben örülünk, részben aggódunk. A maximális támadást szeretnénk eszközölni a daganat ellen. Kérdésem a következő lenne: A sebész elmondása és a t3 besorolás alapján a tumor elég nagynak tekinthető. Miért nem kap kemoterápiát? Esetleg a szívbetegsége miatt kockázatos, vagy mi lehet az oka? Mit jelent a microsatelita instabilitás illetve az MSH2 pozitivitás? Amennyiben ezek valamiféle génhibára utalnak, a jövőben okozhatnak-e hasonló elváltozásokat, daganatot? Ha génhibáról van szó, akkor ez veleszületett vagy az élet folyamán szerzett? (Édesapám édesanyjának is vastagbél daganata volt). Lehetséges-e és érdemes-e genetikai vizsgálatra menni a rokonoknak? Válaszát tisztelettel megköszönöm! Üdvözlettel, P.Gabriella

        Dr. Tóth Judit válasza a Vastagbéldaganat témában

        Kedves Kérdező! A szövettani eredmény alapján csupán csak a műtétttel jó esélye van meggyógyulni az édesapjának. A műtétet követő utókezelés szóba jöhet, azonban a kezelés kockázata magasabb, mint a várható nyereség. Egyetértek az onkoteam döntésével, én is inkább a követést javasolnám. A szövettanból nem lehet következtetni arra, milyen eséllyel örökölhették a hajlamot, azonban jelen ismereteink alapján ha a családban előfordult daganatos betegség érdemes egy alapszűrész elvégezni.


        Dr. Tóth Judit
        Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus

        Dr. Tóth Judit

        Kérdés: 2017. május 24., 17:51; Megválaszolva: 2017. május 29., 12:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: