• Tanácsadás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Párom Hasi görcsök hasfájás hányás miatt 2016.11.29-én ultrahangra jelentkezett, ahol találtak nála 3db pici epekövet. Onnantól akárhova mentünk a tünetekkel erős görcsökkel puffadással szélproblémával az epekő miatt kezelték. 2017.01.07-én 4.alkalommal történt SBO-s megjelenésen végre befektették. Az éjszaka folyamán gyomorszondát kapott melyből bélsár jött vissza. Sürgős irrigoscopiát csináltak kiderült hogy teljes elzáródás van a sygma-rectum határon, 01.08-án azonnal megműtötték kiderült hogy a coecumserosarupturát is előidéző mély, a rectim-sigmahatáron elhelyezkedő, serosa felszínt elérő teljes elzáródást okozó tumort találtak az ileus forrásaként. A béltartalom detensionálását és resecalták, az oralissigmabél szakaszt a hasfal bal oldalára végállású sigmoideostomaként kivezették. 01.23-án hazajött, majd 02.01-én kontrollra mentünk, Szövettani eredmény még nem volt. 02.06.-án jelentkeztünk az Onkológián. A Dr Úr tájékoztatást még nem tudott adni a szövettannal kapcsolatban annak hiánya miatt, majd 02.23-ára adott időpontot az OnkoTeam-re. 02.17-én megjelentünk a sebészeten és kikértük a szövettan eredményét. A szövettanban lévő M8480/3 pT3 pN2b V1 L1 R1 áttétes regionális nyirokcsomók (19/19) megtudtuk hogy súlyos előrehaladott esettel állunk szemben. Mivel páromnál sem CT sem PETCT nem csináltak, kértük hogy a PETCT-t csinálják meg mert tudni akarjuk(kellene) hogy milyen szervre terjedt átt az áttét. A Dr. Úrhoz intézett kérés elutasításra került mivel majd a kezelést azért kapja hogy elpusztuljanak az áttétek. Kérdem én hogy hogy lehet úgy kezelni ha nem tudjuk mekkora problémát kezelünk? Egy sebész Dr-tól azt a tájékzoztatást kaptuk hogy műtét után azért nem csinálnak PETCT-mert hogy a lényege hogy a kontraszt anyag azokat a sejteket világítja meg amelyek nem működnek megfelelően, nekünkmeg a műtét miatt az egész has világítana. Kérdésem Ön szerint mennyire súlyos az eset illetve a PETCT szükséges lenne-e a további kezelések elvégzése előtt?

        Dr. Tóth Judit válasza a bél daganat témában

        Kedves kérdező ! Hadd szögezzem le először , hogy a Pet Ct nem gyógyít , ellenben ha nem kapja a kezelést igen komoly kockázatot vállal. Igaza van a kezelő orvosának hogy inkább ezt szorgalmazza. Jelen esetben a műtét közelsége miatt kevesebb információt adna, több veszteséget jelentene ha kezelés halasztodna. Érdemes kezelni, majd a végén kérni esetleg egy zarovizsgalatot.


        Dr. Tóth Judit
        Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus

        Dr. Tóth Judit

        Kérdés: 2017. február 21., 11:38; Megválaszolva: 2017. február 27., 09:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: