• Orr rosszindulatú daganata

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor! Édesanyámnál január 6.-án diagnosztizáltak rosszindulatú laphám rákot amely az orrábol indult. 1 hét alatt oda jutottunk, hogy be kellett vinni a kórházba január 16.-án mivel nem evett, nem tudott és féltünk, hogy kiszárad. A fül-orr gégészetre kellett vinni ott csak romlott és romlott. 2 hét múlva át kellett vinnünk a sugár kezelés megbeszélésére de akkor már epilepsziás rohamai voltak a tumor körbe fogta az agyat elette a csontot stb... Visszaküldték, hogy sugárkezelésre alkalmatlan. Orrából, szájábol folyik a genny minden, pege van azon tápláljuk. Azota eltelt 2 hét, azt mondták nem tudják tovább bent tartani vigyük el. Ő haza szeretett volna jönni, elintéztük a 24 órás novéri felügyeletet. Jelen állapot: 2 napja elkezdett vérezni az orra, halucinál, magában, beszél, nagyon már nincs magánál, a szemét nem tudja becsukni, lázas és még sorolhatnám. Tartok tőle, hogy a hazautat sem birja ki. Van értelme hazahozni vagy átvinni másik kórházba vagy bármit tenni? 100as tapaszt kap, néha még kommunikál de az is 1-1 szó. Nem tudom a kezelő orvos mit lát (nem onkológus mivel semmilyen kezelést nem kapott, mert olyan gyorsan romlott az állapota, bogy mindenre alkalmatlan volt) azt mondta hogy nyugodtan vigyük haza, ha baj van vigyük vissza. Nem hiszem, hogy ez a lehetőség jelen állapotban fent áll még. Mi a vélemény mi lenne jobb? Morfiumot még nem kap, azt mondták még nem tart ott. Erről csak ennyit irok. Én azt látom, hogy nem kéne megmozditani. Sajnálom a nyers fogalmazást, fe valaki végre mondja el nem virág nyelven, hogy mi a helyzet. Köszönöm válaszát!

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a végstádiumú beteg ellátása témában

        Tisztelt Hölgyem! A leírt panaszok alapján idegrendszerbe terjedő, kiterjedt, végstádiumú, orrüregi eredetű rosszindulatú daganatról beszélünk. Itt semmilyen érdemi terápiás lehetőség nincs, csak palliáció, ami fájdalomcsillapítást és mesterséges táplálást jelent. Ezt kapja jelenleg is a kórházban. Elméletileg otthon is kaphatja, hisz a PEG és a tapasz, esetlegesen a bőr alá adott injekció bárki számára megtanulható. Aktív osztály biztosan ki fogja adni, azt lehet csak eldönteni, hogy ápolási (elfekvő) osztályra, otthonra vagy hospice osztályra. Állapota sajnos nem fog javulni véleményem szerint, de ha sikerül kellően hatásos fájdalomcsillapítással, esetleg epilepszia ellenes kezeléssel az otthoni ápolást megoldani a hátralévő időre, az önöknek nehéz, de kivitelezhető, a beteg számára a legemberségesebb lehet.


        Kérdés: 2017. február 12., 15:13; Megválaszolva: 2017. február 15., 07:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: