• MR lelet, csigolyaprobléma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Korábban írtam Önnek, édesanyámnak 2015-ben volt emlőműtéte rosszindulatú daganat miatt (teljes emlőeltávolítás,jobb oldali, nyirokcsomó 13 érintett 14-ből, jelenleg hormonkezelést kap, tabletta formájában), kemoterápia, sugárkezelés után leletei jók voltak. Tavaly a csontizotóp vizsgálat során dúsulást láttak a VIII.csigolyánál. Azóta röntgen vizsgálat volt, ott nem láttak eltérést, a tumormarkerek jók. MR vizsgálat eredménye: A thoracolumbalis átmenetet balra konvex scoliosis jellemzi. A Th.VIII.csigolyatestben STIR és T2 súlyozott képeken is magas jelintenzitású,T1 súlyozott képeken centrumában alacsony jelintenzitású területet tartalmazó,a kontr.anyagot ennek megfelelően halmozó elváltozás látható.Ebben a magasságban jobb oldalon paravertebrálisan T2 súlyozott képeken 17x9x25mm nagyságú T2 súlyozott képeken intermedier,T1 súly.képeken alacsony jelintenzitású mérsékelt halmozást mutató terület figy.meg.Szintén a VIII.csigolyatest jobb oldali kontúrja kissé elmosott,jobb oldalon a felső zárólemez kissé egyenetlen. A csigolyatestben centrálisan minden mérésen magasabb jelű,kb 13mm-es képlet haemangiomat jelezhet.a Th.X-XI.,Th.XII-L.I egymás felé tekintő zárólemezének környezetében ventralisan T1 és T2 súlyozott képeken is alacsony jeli.int. terület látható, melynek szélei részén halmozás figy.meg,STIR jelzavar is látszik. Diffúziós gátlás ezen területeknek megfelően nem látható.A korongok discopathiasak,csigolyaperemeken csontos felrakódások látszanak.A Th.IV.-V.között a discus centrális elődomborodása látható,az alsó háti szakaszon a korongok szétterülnek.Vélemény: Th.VIII.csigolya magasságában jobb oldalon paravertebralisan és a csigolyatest jobb oldalában látott elváltozás lehet subacut kompressio, de secunder folyamat is felmerül,kontroll klinikum függvényében javasolt. A Th.X-XI., Th.XII-L.I. csigolyákban látott elváltozás aktív degeneratív folyamatnak felel meg. Spondylosis thoracalis,polydiscopathiával,multisegmentalis korong protrusioval. Az onkológus doktornővel telefonon volt egy gyors egyeztetésünk, sem megnyugtató, sem aggasztó választ nem kaptunk, márciusban van kontroll időpont. Azt tanácsolta, idegsebészt keressünk fel. Mire számíthatunk Ön szerint kedves Doktornő? Ön, mint onkológus mit gondol erről az eredményről? Nyilván a legfontosabb, hogy szeretnénk megnyugtató választ kapni, hogy ez a lelet nem utal csontáttétre. Az sem teljesen nyilvánvaló számunkra, hogy miért idegsebészt kell felkeresni, talán a doktornő már arra gondol, hogy beavatkozásra lesz szükség? Kérem szíves véleményét a fentiekkel kapcsolatban, mindenképp megnyugtató lenne számunkra, ha más szakember is véleményezné a leletet. Előre is nagyon köszönöm.

        Dr. Tóth Judit válasza a csontátét gyanúja témában

        Kedves Kérdező! A lelet alapján nem zárható ki az áttét. Az idegsebész konzultáció pontosan azért fontos, mert másik szakember véleményét is kéri az onkológus. Feltehetően a kontroll vizsgálatok során lehet majd választ adni a kérdésére.


        Dr. Tóth Judit
        Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus

        Dr. Tóth Judit

        Kérdés: 2017. január 08., 20:04; Megválaszolva: 2017. január 24., 05:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: