• Fázás, mitől?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Jóna Doktornő. Köszönöm szives válaszát,valóban igen szükszavuan irtam és hiányosan. 70 éves nő vagyok. Korábban 2 évvel ezelőtt GIST daganattal operáltak azóta Glivec tablettát szedek. Ez év áprilisában emlőmütétem volt, mely után sugárkezlésre jártam. Jelenleg Arimidex tablettát kell szednem.3 hete volt laborvzsgálatom, bizony nem alegszebb eredményeim vannak, amit háziorvosom a sugárkezlésnek tud be.Most B12 injekciókat fogok kapni,heti egy alkalommal.Hidegrázásos lázam nem volt. A fázás, amiről Önt kérdeztem kb. 2 éve van. Közben volt egy rendkivül erős derékfájásom is,egészen lehuzódott a lábamig.Az egy fürdőkura hatására szinte teljesen elmult, lehet hogy most megint ez mutatkozik?, mert ma pl. ugy érzem, hogy a derekamból sugárzik lefelé.Nagyon megköszönöm,ha tud valamit tanácsolni,hogy hol is kezdjem a problémám kibogozását. Köszönöm szives türelmét.

        WEBBeteg szakértő válasza a hidegrázás témában

        Tisztelt Kérdező!

        Sem az említett két daganatos betegségnek, sem az említett két gyógyszernek nincs köze a fázáshoz, ilyen mellékhatást nem ismerek egyik gyógyszernél sem. A Glivec okozhat enyhe hányingert, vizenyő-képződést, bőrkiütéseket, de ritkán. Az Arimidex klimax-szerű tünetekkel jár, hiszen ez a lényege (a női hormonok, u.n. ösztrogének képződését gátolja): hőhullámok, leizzadás, enyhe haj-elvékonyodás, időnként izületi fájdalmak, hüvelyszárazság, stb. fordulhat elő.

        Az indokolatlan fázás esetén a bőr-kültakaró keringési zavaráról lehet szó.
        Nincs általános érelmeszesedése, érszűkülete? Dohányos?
        Esetleg pajzsmirigy irányban is lehetne kutakodni (vérből T3, T4, stb.).
        Értágító kúrák, keringés-javító gyógyszerek segíthetnek, az biztos.

        Kézcsók
         Dr. Nagykálnai Tamás  onkológus


         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-24 10:25:01; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 07:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: