• Sugárkezelt közelében...

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Férjem édesapja tüdőrákos.M ár a sugárkezelésnél tartanak sajnos. Még 5 hétig. Kérdésem az, van két gyerekem 4 és 2 évesek és úgy tudom, hogy nem mehetnek sugárkezelt közelébe, több ismerősöm ezt tanácsolta. Többek közt én 20 hetes kismama vagyok, tehát én sem. Vagy rosszul tudom? 5 napig sugárkezelik. Ártalmas ránk nézve? Nem egy házban, de egy udvarban lakunk. Nem szeretném őt sem megbántani, de a gyerekeimet is féltem. Mi az igazság?

        WEBBeteg szakértő válasza a sugárkezelés témában

        Kedves aggódó anyuka!

        Semmi sugárveszély nincs annál a betegnél - mint a kedves Papánál sem - , aki külső sugárkezelésben részesül a tüdeje miatt. Külső sugárforrásból (egy valamilyen géppel) adják a kezelést. Nincs a betegben sugárforrás, tehát nem sugárzik. Családdal, gyerekekkel, terhes asszonnyal együtt lehet, játszhat, lakhat. 
        Más a helyzet, ha izotópot adnának be neki - pl. pajzsmirigy, vagy csontizotóp vizsgálatnál: ilyenkor a betegben van a sugárforrás (valamilyen izotóp), ezt a beteget néhány napig nem is szokták gyermekek közelébe engedni. A ma használt izotópok egyébként gyorsan feleződnek, a vizsgálat idején még mérhető mennyiségben vannak jelen, pár óra/nap alatt szinte nullára bomlanak. De jelen esetben nem ilyenről van szó.

        Tehát: nyugi, semmi sugárveszély!

        Kézcsók
        Dr. Nagykálnai Tamás


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-22 08:55:34; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 14:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: