• Mit tegyek???

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor! Én egy 14 éves lány vagyok,és aggódom,mert az én családomban nagyon gyakori a rák.Mindkét papám is ebben halt meg.Állítólag a stressz is okozhatja.Én minden nap stresszelek szinte,és anya mondta,hogy nem szabad arra gondolni,hogy rákosak vagyunk,mert akkor azok is leszünk.Én nagyon félek ettől.Mit csináljak,hogy elfelejtsem,és megpróbáljam megelőzni a bajt??

        WEBBeteg szakértő válasza a félelem témában

        Kedves 14 éves lány!

        Attól nem válhatsz rákos beteggé, hogy rágondolsz. A rákos betegség nem más, mint a szervezetünk bizonyos sejtjeinek kóros szaporodási hajlama. Normálisan egy finom, bonyolult szabályozó mechanizmus irányítja a sejtjeink életteartamát és megújulását. Ez a szabályozó mechanizmus erős, vagy hosszan fennálló káros hatás vagy genetikai ok miatt borulhat fel. Sok ilyen tényező nem befolyásolható, ezért fontos hogy a gyakoribb daganatos betegségek szűrővizsgálatain rendszeresen részt vegyél (tüdőszűrő, emlővizsgálat, nőgyógyászati vizsgálat).

        Azzal valóban nem teszed magad egészségesebbé, ha sokat azon sztresszelsz, ami lehet, hogy éppen nálad be sem fog következni. A stressz, az aggodalom nemcsak a lelkedet, de a testedet is megviseli egy idő után. Azzal tehetsz a legtöbbet az egészségedért, ha egészségesen táplálkozol, rendszeresen sportolsz, eljársz majd szűrővizsgálatokra, és megteszel mindent azért, hogy örömmel teljenek a napjaid, és koncenrálj arra, hogy a szervezetedben minden jól működik, és egészséges vagy.

        Dr Jóna Angelika


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-17 23:17:36; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 11:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: