• Főhörgő daganata öröklődhet-e?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Nagyon féltem a fiamat,apukája is és nagyapja is a főhörgő rossz indulatú daganatába halt bele. Öröklődhet-e ez a betegség és gyerekkorban is kifejlődhet? Aggódom, mert Gábornak sűrűn van légcsőhurutja, és mindig nehezen gyógyul.

        WEBBeteg szakértő válasza a daganat témában

        Tisztelt Kérdező!

        Nagyon sajnálatos az ami a családjában történt, de a tüdőrákról még nem derítették ki, hogy örökletes lenne. Ezt eddig egyik fajta rákos megbetegedésről sem mondták ki egyértelműen. A hajlam, ami ehhez a rendkívül összetett és a mai napig sem teljesen ismert betegséghez vezet, és annak bizonyos elemei öröklődhetnek. Ez azt jelenti, hogy a sok kiváltó okra, amit szintén csak részben ismerünk, a rokon szervezetek hasonló módon reagálhatnak.

        Amit tenni tud: tanácsolja fiát, hogy kerülje el a dohányzást- még a passzívat is- és ha felnőtt korba lép, túl a 30-on évente vegyen részt a tüdőszűrésen. Ez utóbbi az egyetlen, ha nem is 100% lehetőség, hogy idejében kiemeljék a kezdeti stádiumban levő betegségét.

        A gyermek hörghurutja inkább allergiás vagy a passziv dohányzás egyik következménye lehet. Ne aggódjon, mert ezzel nem old meg semmit, másrészt a betegség kialakulásához sokkal több idő szükséges, mint 10-20 év. Nem ismerek olyan esetet, hogy három generáción keresztül ugyanaz a betegség kerüljön előtérbe. Addig biztos történnek még hatékonyabb elmozdulások az eredményes gyógyítás irányába, mint ahogy most is már jelentős sikerrel tudjuk gyógyítani ezt a betegséget. 

        Tisztelettel: Dr. Brugós László pulmonológus-allergológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-15 23:08:47; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 10:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: