• Sugárterápia alatt testmozgás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztel Doktor Úr/Nő! 3 hónappal ezelőtt a bal inguinalis régióból daganatot távolítottak el. Szövettana dermatofibrosarcoma protuberansnak felel meg ami fokálisan átmegy fibrosarcomába. A kimetszés nem az épben történt, az újbóli kimetszés az ott futó erek és idegek miatt nem indokolt. Localis sugárterápiát javasoltak. Kérdésem az lenne, hogy rendszeresen futok 30-40 percet naponta. A kezelés alatt folytathatom-e a testmozgást ha érzek elég kedvet, erőt hozzá? Ha nem miért nem?

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a daganat témában

        Sajnos, a kimetszés nem az épben történt. Ezért elég nagy a kiújulás veszélye, márpedig nem lenne jó, ha a fibrosarcomába "átment" daganat kiújulna. Elsősorban az ismételt (második), bővebbb kimetszést javasolnám, de ha ez a sebészek szerint technikailag nem lehetséges (valószínűleg az alsóvégtag erei és idegei miatt = arteria femoralis, vena femoralis, stb.), akkor marad a helyi sugárkezelés - mégpedig a tűrőképesség határáig adott nagy össz-dózissal. A sugárkezelés alatti hetekben nyugodtan futhat, edzhet - egyetlen dolog, hogy a sugárkezelést kapó területre (a bőr erősen be fog gyulladni) vigyázni kell, fokozott higiéné szükséges: tisztán tartani, ápolni, stb. Jobbulást


        Kérdés: 2011. november 04., 00:28; Megválaszolva: 2011. november 04., 13:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: