• Futás utáni vércukor

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó Napot! Cukorbeteg vagyok,pár éve inzulinnal kezdtem a dolgot ,de aztán életmódváltással,rendszeres mozgással sikerült az inzulinnal leállnom és anélkül is normális vércukorszintem van.Jelemzően 4.8-5.8 közötti értékek étkezések közt és ébredés után is.Ezt főleg egy-két hatékony mozgásformának köszönhetem ,ezért is ért meglepetésként az alábbi dolog. Egy éve elkezdtem esténként futni,fokozatosan növelve az adagot,mostanság kb 1 órát futok vacsora után nagyjából 2 órával.Az utóbbi időben már csak szúrópróbaszerűen ellenőrzöm a vércukromat reggel illetve délután,az esti futás után nem szoktam.Az egyik nap egy kis szédülés jött rám futás után ezért megmértem a vércukorszintemet és meglepődve tapasztaltam hogy a szokottnál magasabb.Mivel furcsálltam a dolgot ezért az elkövetkezendő napokban 30 percenként megmértem futás után és jellemzően következő az eredmény: vacsora után két órával,futás előtt 5.4-5.8 1óra futás után: 6.4-6.8 +30 perc: 7.8-8 +30 perc: 7.8-8 +30 perc: 6.4-6.8 +30 perc: 5.4-5.8 Ez már csak azért is meglepő,mert napközben még étkezés utáni időszakban sem mérek 8 körüli értékeket. Természetesen lekontrolláltam ezt az időszakot futás nélkül is ,de ekkor semmi hasonló nem tapasztalható. Arra szeretnék választ kapni,hogy mi lehet a magyarázata a fenti jelenségnek. Előre is köszönöm Péter

        Dr. Tomonkó Magdolna válasza a cukorbetegség, sport témában

        Kedves Kérdező! Valóban azt várná az ember, hogy az izommunkával párhuzamosan csökken a vércukor szintje, mivel az izmok felhasználják a vérből. Van azonban egy mások mechanizmus is: ha elkezd csökkenni a vércukor, a májban lévő glikogén raktárakból a szervezet elkezdi mobilizálni a tartalékokat, ez ismét a vércukorszint emelkedését okozza. Ez magyarázhatja ezt az ingadozást, amit Ön tapasztalt. A jó hír az, hogy ez az ingadozás még nem megy túl a tolerálható határon. A mért 8-as értékek alig magasabbak a 7.8-nél, ami abszolut normálisnak tekinthető. Ismerjük ezt a jelenséget az insulin adagolással kapcsolatban is: a kelleténél nagyobb adag insulin hatására nemhogy csökkenne, hanem növekszik a vércukorszint, ugyanezen mechanizmus alapján. Ezt Somogyi effektusnak nevezzük a felfedezőjéről. Üdv: dr Tomonkó Magdolna


        Dr. Tomonkó Magdolna
        háziorvos, transzfúziológus

        Dr. Tomonkó Magdolna

        Kérdés: 2011. szeptember 07., 14:29; Megválaszolva: 2011. szeptember 13., 23:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: