• Acenthosys nigrigáns, fogynia kellene

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktornő! Lányom 17.éves.Acenthosys nigrigáns-t diagnosztizáltak, ezért kivizsgálásra került sor.PCOS-t a nőgyógyász kizárta. Laboreredményeiben mutatkoztak eltérések. 17-OH progeszteron:5,27 ng/ml pajzsmirigy:Ft4:11.11 pmol/l(FT3:4,75) Terheléses cukor jó:éhhomi:4,6 T30:5,8 T60:3,6 ít90:4,5 T120:4,5 Koleszterin:4,5 Triglicerid 2,98 Terheléses inzulin:éhhomi:26,3 mIU/l, 60perces:108,00 120 perces:248,00 Egyéb hormonális vizsgálatok eredményei jók. Lányom magassága 176 cm, testsúlya:88 kg. Endokrinológiára utaltak.Addig is napi 5-6szori kevés étkezést, testmozgást, fogyást ajánlott a bőrgyógyászunk.Kérném a véleményét hogy további vizsgálatok kellenek-e és Ön szerint szükséges-e kezelés vagy valóban az életmódváltás megoldást hozhat-e.A lányom elég keveset eszik, tehát nem mondható hogy az étel miatt ilyen nagy a testsúlya. Válaszát előre is köszönöm szépen:Csordásné

        WEBBeteg szakértő válasza a Hyperinzulinaemia témában

        Kedves Kérdező! Az acanthosis nigricans legtöbbször annak a jele, hogy valaki 2es típusú diabetesre hajlamos, inzulinrezisztens. A jó vércukor értékeknél meglevő emelkedett inzulin szint az Ön lányánál is erre utal.A triglicerid szinte is emelkedett, amit szintén a túlsúlynál látunk. Nem csak a mennyiség, az elfogyasztott ételek mennyisége, a minősége is okozhatja a súly növekedését. Életmódváltással legtöbbször orvosolni lehet a problémát. Érdemes endokrinológussal beszélni, de egyelőre további vizsgálat nem szükséges. a 17OHP eredménye rendben van.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. augusztus 23., 15:38; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 06:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: